Knaagdieren

Sociale huisdieren

Knaagdieren

Ook voor de behandeling van knaagdieren kunt u terecht bij Dier en Dokter. De voornaamste problemen bij knaagdieren zijn gebit- en voedingsproblemen, maar ook huidproblemen zien we regelmatig. Knaagdieren laten niet snel merken dat ze ziek zijn. Ze hebben, net als konijnen, continu doorgroeiende tanden en kiezen. Door op vezelrijk materiaal te bijten kunnen ze hun tanden en kiezen afslijten. Hooi is hiervoor heel belangrijk, zorg er dus voor dat ze altijd onbeperkt hooi hebben. Daarnaast is hooi ook noodzakelijk voor een goede darmwerking.

Zodra u het idee heeft dat uw knaagdier zich niet lekker voelt, is het raadzaam om hem te laten onderzoeken. Om uw huisdier goed in te gaten te kunnen houden, kunt u hem het beste regelmatig wegen. Afname in gewicht duidt vaak op een onderliggend probleem. Graag geven wij u ook vrijblijvend advies over de huisvesting en voeding van knaagdieren.

Cavia

Caviabrokken

Een cavia is een omnivoor (alleseter). Hij heeft eiwitten nodig om gezond te blijven. Geef daarom alleen speciaal caviavoer en geen voer voor andere knaagdiersoorten. Science selective® is een voeding waar alle dagelijkse behoeften voor de cavia in zitten. Het voordeel hiervan is ook dat ze niet selectief kunnen eten: het is één brok waar alles in zit. 

Vitamine C

Een cavia maakt zelf geen vitamine C aan. In het voer zit wel vitamine C, maar dit is vaak te kort houdbaar en dus al uitgewerkt als de cavia gaat eten. Geef uw cavia daarom dagelijks extra vitamine C. Dit kan in de vorm van een smakelijk tabletje dat u bij de drogist kunt halen. Geef geen druppels voor drinkwater, die vorm is te kort houdbaar om effectief te zijn voor uw cavia. 

Voedingstips

  • Uw cavia mag onbeperkt gras en hooi eten.
  • Brokken (pellets): maximaal 20 gram per dag, om te voorkomen dat uw cavia te dik wordt en blaasstenen krijgt.
  • Voorkom plotselinge dieetwijzigingen.
  • Geef liever geen gemengde granen en peulvruchten, kool, sla, tomaten, komkommer, klaver en zacht fruit.
  • Wat wel mag: boerenkool, bloemkoolblad, bietenloof, wortel en loof, andijvie, lof, paardenbloem, weegbree, appels, beuk en wilg, broccoli.
  • Geef iedere dag vitamine C (10mg/kg, bij stress 30mg/kg).
Terug naar Mijn huisdier
Honden
Katten
Konijnen
Vogels
Vissen