Laparoscopische behandeling

Minder belastend voor uw dier

Laparoscopische behandeling

U kunt in onze kliniek in Mierlo terecht voor laparoscopische sterilisatie voor hond en kat. Voorheen werden bij het steriliseren (eigenlijk castreren) van een teef of poes via een grote snede zowel de baarmoeder als de eierstokken verwijderd. Tegenwoordig weten we dat het verwijderen van de eierstokken voldoende is en volstaat een kleinere ingreep. Laparoscopie (kijkoperatie) is daarvoor ideaal. Bij veel praktijken worden nog drie sneetjes gemaakt. Bij Dier en Dokter voeren we de operatie uit met slechts twee kleine sneetjes. Laparoscopische sterilisaties worden gedaan op maandag, donderdag en vrijdag. 

Wat zijn de voordelen ten opzichte van een normale sterilisatie?

  • Minder pijnlijk voor uw dier
  • Minder kans op infectie
  • Minder belasting voor de organen
  • Snellere herstelperiode
  • Bijna geen littekens

Tijdens een laparoscopische sterilisatie maken we gebruik van smalle instrumenten. De chirurg komt niet met de handen in de buik van uw dier. De ophangbanden van de eierstokken worden minder belast, waardoor uw dier minder last heeft van de operatie. De andere organen worden met rust gelaten. Dankzij de twee kleine gaatjes in de buik heeft uw dier ook na de operatie veel minder last.

Hoe werkt het?

Nadat uw dier onder narcose is gebracht, leggen we haar op een speciale tafel die kan kantelen voor een goed zicht op beide eierstokken. In de middenlijn van de buikwand maken we twee kleine gaatjes. Daarin plaatsen we twee poorten voor de instrumenten. Via de bovenste poort brengen we de camera in de buik. Daardoor kunnen we op een beeldscherm de hele operatie volgen en hebben we een gedetailleerd beeld van de binnenzijde van de buik.

Via het onderste gaatje vindt de operatie plaats: de ophangbanden en de bloedvaten van de eierstokken worden losgemaakt en dicht gebrand. Als alles goed dicht is, verwijderen we de eierstokken. Tot slot maken we beide wondjes met enkelvoudige hechtingen dicht. Deze hechtingen kunnen na tien dagen worden verwijderd.