Acupunctuur en Chinese massage

Een effectieve aanvulling op reguliere diergeneeskunde

Effectieve aanvulling op reguliere diergeneeskunde

In onze kliniek kan dierenarts Wies de Haan uw huisdier behandelen met acupunctuur en Chinese massage Tui-na. Wies staat op de officiële verwijslijst van veterinaire acupuncturisten (SNVA), waardoor verzekeraars Pet Plan en Proteq de kosten van behandeling vergoeden als uw huisdier hiervoor verzekerd is (check het pakket).

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een eeuwenoude geneeswijze waarbij bepaalde punten op het lichaam worden gestimuleerd. Traditioneel gebeurt dit met naalden, maar het kan ook met laagfrequente stroom, warmte, injecties, massage of laserstralen. De naaldjes zijn heel dun, waardoor het inbrengen niet pijnlijk is. Het geeft vaak juist ontspanning. De meeste patiënten komen dan ook graag terug voor een volgende behandeling.

Wanneer acupunctuur? 

Bij een breed scala aan ziekten kan acupunctuur verbetering geven. De belangrijkste toepassingsgebieden zijn ziektebeelden waarbij verschijnselen als ontsteking, pijn, verlamming of stress een rol spelen. Niet alleen bewegingsklachten, maar ook problemen met immuniteit - zoals allergische huidaandoeningen of astma -, gedragsproblemen als angst en agressie, of ouderdomskwaaltjes als spierzwakte en incontinentie reageren vaak prima op behandeling met acupunctuur, al dan niet aangevuld met natuurlijke kruiden of homeopathische middelen. 

Combinatie reguliere geneeskunde 

Acupunctuur kan een behandeling op zich zijn, maar kan ook worden gecombineerd met de reguliere geneeskunde. Vooral dieren met nek- of rugklachten hebben vaak veel baat bij een aanvullende behandeling met acupunctuur. Kan uw hond met een hernia ondanks de inzet van conventionele behandeling of chirurgie toch nog niet lopen, of verloopt de revalidatie na een knieoperatie niet naar wens? Denk dan ook eens aan acupunctuur!

Behandeling

De eerste behandeling (intake) duurt ongeveer 45 minuten, inclusief een uitgebreid consult en onderzoek. Een vervolgbehandeling duurt gemiddeld 10-30 minuten. Bij acute problemen kan één behandeling al voldoende zijn, maar meestal zijn meerdere behandelingen (ca 1x per week) nodig.

Chinese massage

Behalve met acupunctuur kan uw dier ook behandeld worden met Chinese massage ofwel Tui-na. Dit is een combinatie van massage, acupressuur en manipulatie. Tui-na kan het effect van acupunctuur versterken en verlengen. Het geeft ontspanning, vermindert pijn en bevordert doorstroming. De dieren vinden het heerlijk. Een aantal technieken kunt u heel goed zelf aanleren en vervolgens dagelijks thuis toepassen. Dat kan enorm bijdragen aan een snel en voorspoedig herstel.  

Wilt u meer weten? Belt u dan gerust naar Dier en Dokter.