Honden

Een kameraad voor het leven

Honden

Een hond is voor veel mensen meer dan een huisdier: een kameraad, een maatje, een trouwe vriend. Van die hechte vriendschap wilt u natuurlijk zo lang mogelijk genieten.

Heerlijk hondenleven

Goede verzorging en voldoende beweging zijn heel belangrijk voor de gezondheid van uw hond. Elke dag een stuk wandelen, goede voeding, een lekker hondenkoekje op zijn tijd en liefdevolle aandacht zijn onmisbaar voor een heerlijk hondenleven. En hoe prettiger hij – of zij - zich voelt, hoe fijner dat voor u als eigenaar is!

Gezond, vitaal en actief

De kunst is om uw hond zo lang mogelijk gezond, vitaal en actief te houden. Dier en Dokter helpt u daarbij. Van pup tot senior hond: wij geven uw hond de allerbeste zorg. Als baasje kunt u bij ons terecht voor advies, check-ups, preventieve zorg en voeding.

Voeding

Elk ras en elke leeftijdsfase stelt weer andere eisen aan de hoeveelheid en soort voeding. De kwaliteit en de hoeveelheid voeding beïnvloeden of de pup een gezonde volwassen hond wordt met een goede bouw, een stevig gebit en een mooie glanzende vacht. Pups hebben een verhoogde behoefte aan energie, maar de groeisnelheid mag ook weer niet te hoog liggen. Oudere honden hebben juist een lagere energiebehoefte en hebben minder eiwitrijk voer nodig. Dier en Dokter geeft u graag advies op maat. U kunt bij ons ook kwaliteitsvoeding en speciale dieetvoeding aanschaffen tegen een concurrerende prijs.

Op deze pagina’s vindt u al veel informatie over de verzorging van uw hond. Heeft u nog andere vragen? Bel ons dan gerust of kom langs. 

Aanschaf en verzorging

Een hond kiezen

Wilt u een pup of een hond uit het asiel, een rashond of een kruising? Ga vooraf na wat uw nieuwe huisgenoot u gaat kosten. En hoe denkt u dat uw situatie over pakweg tien jaar is? Past een hond dan nog steeds in uw leven? En past de hond die ik wil ook bij mijn leven nu? 
Allemaal vragen die belangrijk zijn om vooraf goed te overdenken. Zodat u en uw hond zo lang mogelijk plezier van elkaar hebben. 

Pup

Uw pup opvoeden en verzorgen is een intensieve, maar vooral ook hele leuke periode. En u heeft er een hondenleven lang plezier doet als u daar ruim tijd en aandacht aan besteedt. Dier en Dokter helpt u daar graag bij. Let op waar u uw pup koopt. Haalt u een pup uit een nest, kijk dan ook goed naar de moeder en de andere puppy’s uit het nest. Kijk of u via internet informatie kunt vinden over de fokker. Dier en Dokter kan u adressen geven van betrouwbare fokkers. 

Let extra goed op met pups van ‘puppyfarms’, waar vaak alleen voor de inkomsten wordt gefokt en de dieren vaak ondergeschikt zijn aan het geld. Deze pups worden soms ook via families aangeboden. Pas ook op met het tekenen van contracten waarin bijvoorbeeld staat dat u bij ziekte alleen de dierenarts van de aanbieder mag consulteren, omdat anders ‘de garantie vervalt’. 

Hoe herkent u een gezonde pup?

  • Kies een pup die zich vriendelijk gedraagt en niet bijterig is
  • Dominante pups hebben meer kans agressies gedrag te ontwikkelen, teruggetrokken pups kunnen zich eerder ontwikkelen tot zeer aanhankelijke honden of juist tot ‘angstbijters’.
  • Let op de oren: die moeten schoon zijn, zonder korsten of overmatig zwart oorsmeer
  • De ogen en neus moeten schoon en helder zijn, zonder uitvloeiing.
  • Het gebit moet mooi aansluiten. Over- of onderbeet kan leiden tot gebitsafwijkingen.
  • De vacht moet schoon en glanzend zijn, zonder overmatige schilfering. Let ook op vlooien en vlooienpoepjes.
  • Let ook op magere pups met bolle buiken: dit is vaak een teken van wormen.
  • Een achterhand met korsten kan duiden op diarree.

Chippen

Zo gechipt

Mocht u uw hond ooit kwijtraken, dan kan een chip helpen om hem snel weer terug te vinden. Gaat u naar het buitenland, dan is chippen zelfs verplicht. 

Bij het chippen wordt een microchip ter grootte van een rijstkorrel onder de huid tussen de schouderbladen aangebracht. De microchip heeft een uniek nummer dat wordt gekoppeld aan uw hond. Alle dierenartsenpraktijken, politie, dierenambulances en dierenasiels hebben een chipreader om de chip te kunnen lezen. 

Doorgeven adreswijzigingen

Krijgt u een huisdier dat al gechipt is? Geef dan uw gegevens door aan de NDG. Dat geldt natuurlijk ook bij een verhuizing: meld uw nieuwe adres. Zo vergroot u de kans om uw weggelopen of vermiste dier snel weer terug te vinden. 

Wat is een chip?

De chip bestaat uit een gesloten buisje met daarin een geheugenchip en een spoeltje dat als antenne fungeert. De chip is klein: de BackHome BioTec chip is slechts zo’n 10 mm lang en heeft een doorsnede van minder dan 2 mm. Het veilige en onbreekbare BioTec omhulsel zorgt ervoor dat de chip niet door het lichaam wordt afgestoten en met het weefsel vergroeit.

Een chip aflezen

De code van de chip kan met een apparaat (reader) worden afgelezen. De chip zelf doet niets: er zit geen batterij of andere energiebron in. Pas op het moment dat een afleesapparaat in de buurt van de chip komt, geeft het afleesapparaat een onschadelijk signaal af. De chip wordt actief en antwoordt via radiogolven met de identificatiecode van het betreffende dier. 

Registratie

Nadat uw huisdier van een chip is voorzien moet het dier nog geregistreerd worden. Er bestaan diverse databanken. U kunt zelf de gegevens van uw huisdier invullen of aanpassen, bijvoorbeeld bij een verhuizing of wijziging van het telefoonnummer. De website stuurt ter bevestiging van registratie een bewijs van inschrijving dat u bij het vaccinatieboekje of Europees dierenpaspoort kunt bewaren. 

Eigenaren die kiezen voor een BackHome chip kunnen gratis gebruik maken van de website. 

Een belangrijke website als het gaat om het terugvinden van elektronisch geïdentificeerde dieren is www.chipnummer.nl.

Chipactie in maand juni

In de maand juni kan er een afspraak gemaakt worden voor chippen inclusief registratie voor een gereduceerd tarief. De assistente zal dan de gegevens controleren en zorgen dat de chip op de juiste gegevens wordt geregistreerd.

BELANGRIJK!

Laat bij ieder bezoek aan de dierenarts de chip controleren en kijk zelf of de registratie van uw huisdier in orde is op: www.chipnummer.nl

Inentingen

In onderstaand schema ziet u precies wanneer uw hond welke inentingen en behandelingen tegen vlooien en wormen nodig heeft voor een optimale bescherming.
  
Komt u met uw pup voor de vaccinaties met negen en twaalf weken? Dier en Dokter kijkt dan meteen zonder kosten of uw nieuwe huisdier helemaal gezond is. Ook geven we graag advies over de verzorging van uw pup.

Gezondheid

Gezond gewicht

De oorzaken van overgewicht

  • Te veel eten: te grote porties of (ongemerkt) te veel tussendoortjes
  • Niet genoeg bewegen 
  • Leeftijd: oudere dieren bewegen vaak minder en verbranden ook minder 
  • Ras: sommige rassen hebben meer aanleg om dik te worden
  • Sterilisatie/castratie waardoor de stofwisseling verandert
  • Medische redenen, bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier

Is mijn dier te dik?

Kunt u gemakkelijk de ribben van uw hond voelen, met een dun laagje vet tussen huid en ribben? Dan heeft uw dier een prima gewicht. Voelt u de ribben (bijna) niet, dan is het tijd om wat gewicht kwijt te raken. Ook het ontbreken van een taille, moeilijk lopen, lui gedrag, kortademigheid en veel slapen kunnen duiden op overgewicht. Twijfelt u of wilt u weten of uw dier al aan het afvallen is? Kom dan langs voor een gratis gewichtscontrole.

Hoe laat ik mijn dier minder eten?

De beste manier om af te vallen is minder eten, zodat uw dier minder energie hoeft te verbranden. Bij het 'minder eten geven' hebben veel baasjes moeite met de smekende blikken van hun hond. Hoe moeilijk ook: alleen als u de bedelblik blijft negeren, geeft uw hond uiteindelijk op en neemt genoegen met de kleinere porties. Bezwijken voor die blik is in feite een beloning voor ongewenst gedrag.  

Dieetvoer

Dieetvoer bevat alle voedingstoffen in de goede verhoudingen voor uw dier. Zo krijgt uw dier alles wat hij nodig heeft, maar hoeft hij minder energie te verbranden.

Verantwoorde tussendoortjes

Bent u overgestapt op kleinere porties (dieet)voer en houdt uw dier trek? Gekookte sperziebonen (of sperziebonen uit blik) en stukjes komkommer (lekker op warme dagen) zijn een goede aanvulling.

Meer bewegen

Meer bewegen is een goede aanvulling op het dieet om meer vet te verbranden. Houd wel rekening met de mogelijkheden van de hond. Een labrador op leeftijd met gewrichtsklachten kun je beter niet een uur naast de fiets laten meelopen. Bouw de beweging rustig op en beoordeel steeds wat uw dier aankan. Doet u mee aan ons Slimfit programma, krijgt u een beweegadvies op maat.

Overgewicht

Overgewicht komt veel voor bij honden, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Dieren met overgewicht leven meestal korter en zijn vaak minder gezond dan dieren die een optimaal gewicht hebben. Dieren met overgewicht voelen zich bovendien vaak niet prettig, kunnen slechter tegen hitte en kunnen minder goed spelen en bewegen. Ook hebben ze minder weerstand tegen infecties en lopen ze meer risico tijdens een operatie en narcose. 

De belangrijkste risico’s van overgewicht zijn:

  • Bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen
  • Leveraandoeningen
  • Suikerziekte
  • Grotere risico’s bij narcose en operatie
  • Slechte huid- en vachtconditie
  • Verminderde weerstand tegen infecties
  • Hart- en ademhalingsproblemen

Gezondheidsprogramma's

Jonge honden

Puppy consult

Voor alle pups tot een half jaar oud. Een voedingsdeskundige geeft advies over de juiste voeding op maat. De assistente geeft uw pup een gratis check-up.

Junior care

Voor puppy’s van ongeveer zeven maanden hebben we een Junior Check-up. We kijken dan naar gedrag, gewicht, snelheid van eten, gewrichten, gebit, enzovoort. Daarmee voorkomen we dat op het oog onschuldige probleempjes kunnen uitgroeien tot serieuzere kwalen. Zo verloopt het wisselen van de hoektanden niet altijd even soepel. Wordt een kwaal of kwaaltje gevonden, dan kan direct in een vroegtijdig stadium behandeling plaatsvinden. Is uw hond kerngezond, dan geven we u tips om dat zo te houden. 

Oudere honden

Vanaf gemiddeld het zevende levensjaar begint het verouderingsproces van uw hond. Wanner uw hond een ‘senior‘ wordt, hangt mede af van ras en gewicht. Het belang van preventieve gezondheidszorg wordt dan steeds groter. Het Senior Care programma is speciaal ontwikkeld voor honden vanaf zeven jaar. Senior Care is belangrijk om eventuele gezondheidsrisico’s tijdig aan het licht te brengen, zodat leeftijdsgebonden kwaaltjes niet uitgroeien tot serieuzere kwalen. Bij Dier en Dokter hebben we ook ervaring met de dementerende hond. 

Senior consult

De senior check-up bestaat onder meer uit een uitgebreid lichamelijk onderzoek op het gebied van het bewegingsstelsel, hart, longen, lever en nieren. Ook de ogen, oren en huid krijgen extra aandacht. Een urineonderzoek maakt deel uit van de gratis check-up. Aan de hand van de resultaten stellen we bij Dier en Dokter een behandelplan op om u zo lang mogelijk van uw hond te laten genieten.

Mobility check

Wilt u advies over gew(r)ichtsproblemen bij uw hond, inclusief voedingsadvies op maat. Informeer dan naar de Mobility check. 

Slimfitprogramma

Wij begeleiden u graag met het verantwoord afvallen van uw huisdier via ons Slimfit programma. Bij de eerste afspraak stellen we het streefgewicht vast en geven aan hoeveel uw dier mag eten. Vervolgens maken we iedere twee tot vier weken een afspraak om het gewicht te controleren en bespreken we met u het resultaat. Ook geven wij dan handige tips die u helpen bij het afvallen van uw huisdier.

Het Slimfit-programma is geheel gratis – behalve natuurlijk de eventueel benodigde dieetbrokken. 

Vlooien, teken en wormen

Parasietenbestrijding

Kriebels… weg met vlooien, teken en wormen

Bossen, parken en uw eigen tuin zijn de thuisbasis van vlooien, wormen en teken. Wormen kunnen ook voorkomen in rauw vlees (ook van zelf gevangen prooien) en worden overgebracht via vlooien. 

Deze beestjes veroorzaken overlast voor uw huisdier en kunnen hem zelfs flink ziek maken. Heeft u dier last van deze parasieten? Laat hem er dan niet mee doorlopen. Dier en Dokter heeft alles in huis om uw dier snel en makkelijk te behandelen. En voor een goede preventie, want dat is en blijft de beste remedie.

Te koop in onze praktijk

  • Bravecto: een kauwtablet speciaal voor de hond die drie maanden lang tegen vlooien en teken beschermt.
  • Vectra 3D: een middel dat complete bescherming biedt tegen vlooien, teken en wormen, inclusief de gevaarlijke hartworm. Let op: dit middel werkt alleen preventief en bestrijdt geen bestaande wormen.  
  • Stronghold: pipet tegen vlooien, spoel- en hartworm, oormijt, schurft en luizen. Beschermt vier weken. Verkrijgbaar voor hond, kat, konijn, cavia en fret.
  • Scalibor halsband: beschermt uw hond tot zes maanden tegen teken, zandvliegen en muggen.
  • Seresto halsband: voor de hond en kat. Werkt even tot acht maanden tegen teken en vlooien.
  • Simparica trio: tablet, uitgebreid middel tegen: Vlooien, teken, hartwom, spoelworm en haakworm

Let op: uw hond heeft bij een aantal van deze middelen nog een apart antiwormmiddel nodig. Onze assistentes kunnen u adviseren wat voor uw hond het beste is. 

Korting

Koopt u in één keer voor een heel jaar antivlooienmiddelen, dan ontvangt u 10% korting op het totaalbedrag.

Vlooien

Vlooien, wie kent ze niet? Elke hond kan ze krijgen. Een vlooienplaag is moeilijk onder controle te krijgen. Begin daarom al met het geven van antivlooienmiddel aan uw dier als deze geen vlooien heeft. Zo voorkomt u jeuk bij uw huisdier en een vlooienplaag na de vakantie. Onderzoek toont aan dat honden die hun eerste levensjaar vlovrij hebben doorgebracht minder risico lopen op een vlooienallergie op latere leeftijd. Heeft uw hond veel vlooien of al langer last van vlooien? Zorg dan ook voor een goede ontworming! 

Vlooiencyclus

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zit 95% van de vlooien in de omgeving en slechts 5% op je huisdier. Dit komt omdat de vlooien hun leven niet op dieren doorbrengen; ze voeden er zich alleen maar. Nadat ze genoeg bloed hebben gedronken, verdwijnen ze opnieuw naar een kalmere omgeving. De bijtende volwassen vlooien maken trouwens slechts 5% van de totale vlooienbevolking uit. De rest bestaat uit 50% eitjes, 35% larven en 10% poppen. 

Hoe krijgt mijn hond vlooien?

  • Contact met besmette dieren.
  • Eitjes die in de omgeving terecht zijn gekomen, bijvoorbeeld via een eerdere besmetting of onze schoenen. De eitjes kunnen tot wel een jaar overleven in uw huis!

Hoe zie ik of mijn hond vlooien heeft?

  • Jeuk, veel bijten, krabben en likken.
  • Vlooienuitwerpselen, zichtbaar als zwarte korreltjes op het dier. U kunt ze opsporen met een vlooienkammetje! Doe de proef: wrijf ze uit op een nat keukenpapiertje. Worden ze rood-bruinig van kleur? Dan zijn het vlooienpoepjes.
  • Bij een grote besmetting kun je soms zelfs vlooien in de vacht van de hond vinden.

Bestrijding en voorkómen vlooienplaag

  • Voorkómen is beter dan genezen. Stofzuig regelmatig om een plaag te voorkomen. Denk daarbij vooral aan de plaatsen waar je huisdier vaak ligt.
  • Klop de hondenmand(en) en kleden regelmatig uit en was deze zo mogelijk op 60 °C of hang ze in de zon.
  • Behandel uw huisdier regelmatig (ook in de winter!)
  • Zorg voor een goed middel (vraag advies bij uw dierenarts)
  • Bij een besmetting niet alleen de hond, maar ook de omgeving behandelen.
  • Een hond met een vlooienallergie kan al van één vlo enorme huidproblemen krijgen door jeuk!

Middelen 

Een goed vlooienbestrijdingsmiddel is veilig, gemakkelijk toe te dienen en onschadelijk voor mens en dier (behalve dan die vlooien). Koop alleen vlooienbestrijdingsmiddelen met een toelating van het Ctgb. Dier en Dokter heeft een uitgebreid assortiment voor elke vorm van vlooienbestrijding en voor elk budget. Het is erg belangrijk dat het juiste middel in de juiste hoeveelheid wordt gegeven aan uw huisdier. Geeft nooit een vlooienbestrijdingsmiddel van de kat aan de hond!

Wormen

Onzichtbare lastpakken

Worminfecties zijn vaak niet zichtbaar: uw hond lijkt gezond. Maar een wormbesmetting die niet wordt behandeld, kan uw hond irriteren en leiden tot gezondheidsproblemen. Sommige wormen die bij een hond voorkomen, kunnen bovendien ook een risico zijn voor mensen. Vooral kinderen lopen kans op besmetting. Niet alleen via hun eigen huisdier, maar ook via bijvoorbeeld zandbakken. Klachten bij mensen zijn: koorts, verminderde eetlust, longontsteking en zelfs slaap- en gedragsstoornissen. Spoelworm kan bij kinderen met aanleg voor astma allergische reacties versterken. 

Hartworm en vossenlintworm

In Zuid- en Oost-Europa komt de gevaarlijke hartworm voor. Als die zich in grote hoeveelheden nestelen in het hart van uw huisdier, is behandeling niet meer mogelijk en kan uw dier overlijden. Deze wormen groeien in zes tot zeven maanden uit tot volwassen wormen die zich in de borstkas nestelen. Muggen kunnen de hartworm overdragen. 

De vossenlintworm wordt vooral overgedragen via besmette knaagdieren die uw dier vangt en opeet. Deze worm is vooral gevaarlijk voor mensen. 

Vier keer per jaar ontwormen

Regelmatig ontwormen van uw dier doorbreekt de levenscyclus van wormen en vermindert het risico van overdracht op mensen. Vier keer per jaar ontwormen is afdoende. 

Pups

Pups worden vrijwel allemaal geboren met wormen. Vanaf twee weken is het goed hen te ontwormen. De moederhond moet tegelijk worden behandeld.

Ontwormingsschema

Teken

Teken zijn vooral bekend door het feit dat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Het is dan ook belangrijk een tekenbesmetting bij dier én mens te voorkomen. In andere landen komen hele schadelijke tekensoorten voor, dus let ook goed op in het buitenland. Er is nu ook een nieuw, veilig vaccin om uw hond preventief in te enten tegen de ziekte van Lyme (Borreliose).

Problemen veroorzaakt door teken

  • Jeuk, irritatie
  • Huidontstekingen
  • Bloedarmoede
  • Verschillende ziektes zoals Lyme en Babesiose

De belangrijkste ziekten die door teken op de hond worden overgedragen

  • Babesiose: deze parasieten tasten de rode bloedlichaampjes aan en vernietigen deze. Daarom is bloedarmoede het meest voorkomende symptoom. Verdere symptomen zijn hoge koorts, koffiekleurige urine en geelzucht. Snel ingrijpen is noodzakelijk.
  • Ziekte van Lyme (Borreliose): de ziekte gaat gepaard met koorts, gebrek aan eetlust en lusteloosheid. Er kunnen ontstekingen in de gewrichten ontstaan. In latere stadia kunnen bovendien de organen beschadigd worden. De Ziekte van Lyme is niet overdraagbaar van huisdieren naar mensen.
  • Ehrlichiose: deze parasieten leven in witte bloedcellen. Dieren die acuut ziek worden, kunnen lijden aan hoge koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, opgezette lymfeklieren en bloedingen. Dieren die chronisch ziek zijn, vermageren en hebben een grotere neiging tot bloedingen.

Hoe krijgt mijn hond teken en hoe zien ze eruit?

Teken zijn er het hele jaar, maar vooral tussen maart en november. Ze zien eruit als kleine zwarte spinnetjes, maar eenmaal volgezogen met bloed ziet u een klein bolletje. Ze kunnen verschillende kleuren hebben (zwart, grijs, bruin). Honden met een actief buitenleven hebben een grotere kans op besmetting. Teken komen vooral voor in struikgewas, hoog gras en lage bebossing. Zodra een hond daar doorheen loopt, laten de teken zich op de hond laten vallen en zuigen zich vast.

Teek verwijderen

Heeft uw dier een teek? Hoe eerder die wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op ziektes. U kunt teken verwijderen met een speciale tekentang. Daarmee verwijdert u de hele teek. Achtergebleven delen kunnen ontstekingen veroorzaken. Er zijn ook tekenbanden, sprays en pipetje die teken op afstand houden. Hoe verwijder je een teek? Bekijk de instructiefilm!

Voorkomen en bestrijden

  • Probeer gebieden te vermijden waarvan u weet dat er veel teken zitten.
  • Controleer uw hond na iedere wandeling, met name in het tekenseizoen.
  • Behandel regelmatig (ook in de winter!) om teken te voorkomen.
  • Controleer ook uzelf en kinderen als u in een risicogebied bent geweest!

Advies

Ons advies is om uw hond te beschermen met Vectra 3D, dit is een pipet die toedient op de huid. De werking van Vectra 3D is 4 weken. Ook hebben we een tablet die 3 maanden werkt tegen vlooien en Teken, Bravecto. Een ander alternatief is de Scalibor-tekenband (minimaal twee weken voor vertrek omdoen, werking is 6 maanden) De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten. Deze ziekten kunnen worden overgebracht als een teek zich langer dan 24 uur heeft vastgehecht in de huid.

Vaccineren

U kunt uw hond ook leten vaccineren tegen de ziekte van Lyme.

Gebit

Gebitsverzorging

Tandsteen 

Donkere aanslag op het gebit noemen we tandsteen. Dit komt vooral voor bij de hoektanden en de achterste kiezen van de bovenkaak. Tandsteen bestaat uit voedselresten, bacteriën en zouten uit het speeksel en zit op het glazuur van de tanden, vooral op de overgang van tand met het tandvlees. De bacteriën zorgen voor ontstoken tandvlees en een steeds groter wordende holte tussen tand en tandvlees. Na verloop van tijd wordt ook het bot aangetast. Uiteindelijk trekt het tandvlees zich terug en laten tanden en kiezen los. Naast het ongemak van een slecht gebit, bestaat er ook een gezondheidsrisico. Bacteriën kunnen vanuit de tandplak, via het ontstoken tandvlees, het lichaam binnendringen met een groot risico op hart-, lever- en/of nierziekten.

Herkennen

Vaak is een stinkende adem het enige wat opvalt. De ontsteking veroorzaakt pijn, maar veel dieren lossen dit op door minder snel te eten, aan één kant te kauwen of het voedsel in één keer door te slikken. 

Behandeling

In het beginstadium is tandplak zacht en kan het gewoon worden weggepoetst. Hard tandsteen moet onder narcose met een speciaal apparaat worden weggehaald. Vooraf krijgt uw hond een injectie met een antbiotica en een pijnstiller. Ook sluiten we uw hond aan op zuurstof. Tanden en/of kiezen die los zitten, halen we weg. Om grote afwijkingen onder de tandvleesrand in beeld te brengen, maken we zo nodig aanvullende dentale rontgenfoto’s tijdens de behandeling. Na het reinigen wordt het gebit gepolijst om het oppervlak glad te maken. Ook de holtes worden gereinigd.  
Na afloop krijgt u advies over eventueel aangepaste voeding voor het dier.

Voorkomen

Poetsen: om er na de behandeling voor te zorgen dat het gebit schoon blijft – of om tandsteen van begin af aan te voorkomen – kunt u de tanden van uw hond poetsen met een speciale dierentandpasta. Gebruik nooit tandpasta voor mensen! Volg de poetsinstructie. Vraag ook gerust aan de assistente hoe u de tanden van uw hond het beste kunt aanpakken.

Voedsel: u kunt uw hond ook tandvriendelijke brokken geven die het gebit tijdens het eten reinigen. Zeker als het poetsen niet lukt, is dit een goed alternatief. Als extraatje kun je dagelijks een kauwbotje geven met een reinigende werking (Veggie Dent). Vraag naar deze producten bij de assistente.

Poetsinstructie

Het aanleren van tandenpoetsen bij uw hond vraagt tijd en geduld. Let op: dit kan weken en soms zelfs enkele maanden duren. Oefen op een vertrouwde plaats, zodat uw huisdier zich op zijn gemak voelt. Na het uitlaten of spelen is uw dier vaak wat rustiger. Forceer nooit! Dat werkt alleen maar averechts.

Wennen aan het gevoel

Houd uw huisdier rustig vast en aai zachtjes de buitenzijde van de wangen met een vinger. Als het hier aan gewend is, doet u een beetje tandpasta op uw vinger en laat dit proeven. Door de lekkere kipsmaak zullen ze het vaak als een beloning zien.

Doe een beetje tandpasta op de tandenborstel. Til de bovenlip op aan de zijkant van de kop en wrijf zachtjes met de borstel over een paar kiezen. Probeer niet direct alle tanden te poetsen, dit is puur ter gewenning aan de borstel. Til ook niet de bovenkaak van de onderkaak, dit zal het dier als onprettig ervaren. Poets alleen de buitenzijde van het gebit.

Het poetsen

Als uw huisdier het goed accepteert dat u met de tandenborstel in zijn mond zit, poets dan elke keer meer tanden en kiezen, tot u ook bij de achterste kiezen kunt komen en het aangrenzende tandvlees kunt meepoetsen. Hier gaan wel enkele weken overheen. Stop steeds met poetsen als uw huisdier begint tegen te werken. Laat uw huisdier het gemakkelijk toe, dan kunt u ook de binnenzijde poetsen. Doordat de tong meestal in staat is om de binnenzijde van het gebit te reinigen, kunt u zich ook beperken tot de buitenzijde van het gebit.

  • Poets maximaal twee minuten per dag.  
  • Beloon het dier tussendoor en na het poetsen met  een vriendelijke stem, iets lekkers (tandvriendelijk koekje) of een leuk spel.

Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid teef

Wanneer dekken? 

Aan het begin van de loopsheid van een teef produceren de eierstokken progesteron. Ongeveer twee dagen later vindt de ovulatie (eisprong) plaats. Dit is gemiddeld rond de tiende dag van de loopsheid. Het kan ook voorkomen dat de ovulatie al na vijf dagen plaatsvindt en het kan zelfs nog na de 24e dag. Door het exacte progesterongehalte te meten, kan het ideale dektijdstip worden bepaald. Hierdoor is één dekking op het juiste moment voldoende.

Ontwikkeling vrucht

Versmelting van de eicellen met de zaadcellen vindt plaats in de eileider. Na circa zeven dagen daalt de bevruchte eicel af in de baarmoeder. Daar nestelen de embryo’s zich na zo’n 17 tot 21 dagen in. Vanaf circa 23 dagen zijn de vruchtblazen zichtbaar met echografie. Vanaf circa 55 dagen zijn de vruchten op een röntgenfoto duidelijk zichtbaar, vanwege verkalking van het skelet.

Verstoorde dracht

Bij een verstoorde dracht kunnen vruchten tot aan de 33e dag worden geresorbeerd. Het lichaam neemt de vruchtjes dan op, waardoor bij het teefje niets meer is waar te nemen. Er treedt dan een abortus op. Mogelijke oorzaken:

  • Defecten aan de vrucht
  • Hormonale oorzaak bij de teef
  • Afwijking aan de baarmoeder (C.E.H.)
  • Trauma
  • Infectieuze oorzaken (herpes, bucella canis).

Optimale voorbereiding

Om uw teefje optimaal voor te bereiden op de dekking en de kans op bevruchting zo groot mogelijk te laten zijn, kunt u bij Dier en Dokter terecht voor fertiliteits begeleiding.

  • Een uitgebreid eerste lichamelijk onderzoek met een vaginoscopisch onderzoek.
  • Bloedafname voor progesteronbepalingen.
  • Drachtigheidscontrole via echografie vanaf de 23e dag na dekking.

Castratie/sterilisatie

Wanneer castreren?

Reu

Castratie van de reu is mogelijk op alle leeftijden. Wij adviseren castratie als de reu volwassen is. Vroege castratie wordt alleen aangeraden bij sterk en ongewenst mannelijk gedrag tussen de zes en negen maanden Castratie om het gedrag te beïnvloeden, kan alleen voor het vierde levensjaar. 

Teef

Wilt u geen nestje? Dan kunt u een teefje het beste laten castreren. Behandeling op jonge leeftijd voorkomt problemen als baarmoederontsteking en melkkliertumoren. Wilt u liever na de eerste loopsheid castreren, dan kan dit ongeveer twee tot drie maanden na de eerste dag van de loopsheid. Castratie vlak voor, tijdens of vlak na de loopsheid wordt afgeraden. De gezwollen baarmoeder vergroot het risico op bloedingen tijdens de operatie.

Castratie of sterilisatie?

Het onvruchtbaar maken van een teefje via een operatie wordt vaak omschreven als sterilisatie. Bij sterilisatie wordt van beide eileiders een stukje verwijderd, de eierstokken blijven ongemoeid. Omdat bij een teefje bijna altijd wordt gekozen voor het verwijderen van de eierstokken, is castratie een beter woord voor deze operatie.

Castratie reu

Waarom castreren? 

  • Uw hond vertoont ongewenst gedrag, zoals overmatig rijgedrag, agressie of ongewenste dominantie.
  • Uw hond is erg fel tegen andere reuen.
  • Uw hond loopt weg of raakt van slag zodra hij een loopse teef ruikt.
  • Uw hond plast in huis.
  • Uw hond is erg druk (voornamelijk labradors en golden retrievers).

Medische redenen castratie

  • Chronische voorhuidontsteking
  • Niet indalen van één of beide ballen 
  • Prostaatproblemen
  • Testikeltumoren

Nadelen castratie

  • De operatie is definitief.
  • Elke operatie heeft risico’s. Met de huidige middelen zijn die echter zeer klein.
  • De reu kan wat dikker worden doordat de stofwisseling verandert. Dier en Dokter kan u adviseren over aangepaste voeding.
  • Doordat uw reu geen testosteron meer produceert, is er minder spierontwikkeling. 
  • Dit kan nadelig zijn bij gewrichtsaandoeningen, zoals heupdysplasie. 
  • Uw hond krijgt een dikkere ondervacht, soms kan de vacht volledig veranderen. 

Hoe verloopt de operatie?

De operatie duurt ongeveer een half uur en gebeurt onder volledige narcose.

  • Breng uw reu nuchter op het afgesproken tijdstip naar de kliniek. Uw hond mag vijftien uur van tevoren niets meer eten, alleen drinken.
  • Uw hond wordt in slaap gebracht met een narcosemiddel via een injectie.
  • Op de operatiekamer wordt hij aangesloten op bewakingsapparatuur en krijgt een tube (slangetje) in de luchtpijp om zuurstof toe te dienen en eventueel ook gasnarcose.
  • Ook krijgt hij een injectie met antibiotica en een injectie met pijnstiller toegediend.
  • Via een klein sneetje tussen de penis en de balzak worden beide testikels verwijderd. Het sneetje wordt gehecht met oplosbaar hechtmateriaal.
  • Als hij wakker begint te worden, kan hij onder een warme lamp uitslapen. Is uw reu goed wakker, dan mag hij weer naar huis om verder te herstellen. Dit herstel gaat snel.
  • U krijgt een brief mee met instructies over het herstel na de operatie. Ook krijgt uw hond nog voor enkele dagen pijnstillers mee.

Tijdelijke castratie door hormoonimplantaat

Onzeker of castratie de oplossing is voor dominantieproblemen bij uw reu? Of wilt u mogelijk in een later stadium uw reu nog voor de fok gebruiken?
Door het plaatsen van een implantaat wordt de reu tijdelijk onvruchtbaar. Na plaatsing van het implantaat stijgt de testosteronspiegel kortdurend waardoor de klachten tijdelijk kunnen verergeren. Hierna daalt het testosterongehalte snel, worden de testikels kleiner, daalt het libido en wordt de reu onvruchtbaar.
U kunt kiezen voor een implantaat met een werkingsduur van 6 of 12 maanden. Herhaalde plaatsing vormt ook geen enkel risico voor de gezondheid van uw hond.

Castratie teef

Loops

Een teef wordt gemiddeld op de leeftijd van zes tot achttien maanden voor de eerste keer loops, kleine rassen eerder dan grote rassen. Haar hele leven wordt een teef gemiddeld twee keer per jaar loops. De teef is enkele dagen vruchtbaar, meestal rond de elfde en dertiende dag na het begin van de bloeding. Na zes tot acht weken kan uw hond verschijnselen van schijnzwangerschap vertonen. 

Verschijnselen loopsheid

  • Vaak kleine plasjes
  • Onzeker gedrag
  • De vulva zwelt op
  • Bloedverlies uit de vulva (een tot drie weken)
  • Aantrekkelijk voor reuen

Indien u geen nestje wil, is ons advies uw teef op twee tot drie maanden na de eerste loopsheid te laten castreren. Castratie vlak voor, tijdens of vlak na de loopsheid wordt afgeraden. De gezwollen baarmoeder vergroot het risico op bloedingen tijdens de operatie.

Bij castratie wegen de voordelen voor de gezondheid bijna altijd op tegen de mogelijke nadelen. Om een goede afweging te kunnen maken hebben wij de voor- en de nadelen van een castratie voor u op een rij gezet.

Waarom castreren?

  • Indien de hond voor of na de eerste loopsheid gesteriliseerd wordt, wordt de kans op melkkliergezwellen sterk gereduceerd en is verwaarloosbaar klein. Na elke loopsheid wordt dit voordeel minder. Na de derde loopsheid is er nauwelijks nog voordeel.
  • Geen gevaar meer voor baarmoederontsteking. Dit komt regelmatig voor bij oudere niet gesteriliseerde teven.
  • Geen risico op ongewenste dracht en geen bloedverlies meer.
  • Geen schijndracht meer. Als de teef eenmaal schijndrachtig is geweest dan zal dit in de regel na elke loopsheid opnieuw optreden. Uw hond kan hier soms veel hinder van ondervinden.
  • Hogere levensverwachting.
  • Minder kans op het ontstaan van suikerziekte.

Nadelen

  • Licht verhoogde kans op urine-incontinentie. Waarschijnlijk zijn het vooral de zware teven die een verhoogde kans op incontinentie hebben. Rassen die een verhoogd risico hebben zijn: Boxer, dwergpoedel, Old English Sheepdog, Weimaraner, Riesenschnauzer, Rottweiler, Bouvier en de Ierse setter. Indien een hond incontinent mocht worden is dit met medicatie in de meeste gevallen volledig onder controle krijgen.
  • Toename van het lichaamsgewicht wordt vaak als nadeel genoemd, maar dit kan eenvoudig door de eigenaar in de hand gehouden worden door minder voer te geven en de hond regelmatig te wegen.
  • Karakterveranderingen. Over het algemeen treden er geen gedragsveranderingen op bij teven. Ze worden dus ook niet slomer na castratie. Teven die al wat neiging hebben naar dominantie worden beter niet gecastreerd daar dit de al aanwezige dominantie kan versterken.
  • Verandering van de vachtstructuur. De vacht kan dikker en soms krulleriger worden en daardoor moeilijker te onderhouden. Dit geldt vooral voor honden met lange vachten. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan Setters, Spaniëls en langharige Teckels.

Hoe verloopt de operatie?

De operatie gebeurt onder volledige narcose.

  • Breng uw teefje nuchter op het afgesproken tijdstip naar de kliniek. Uw hond mag vijftien uur van tevoren niets meer eten, alleen drinken.
  • Uw hond wordt in slaap gebracht met een narcosemiddel via een injectie.
  • Op de operatiekamer wordt zij aangesloten op bewakingsapparatuur en krijgt een tube (slangetje) in de luchtpijp om zuurstof toe te dienen en eventueel ook gasnarcose.
  • Ook krijgt zij een injectie met antibiotica en een injectie met pijnstiller toegediend.
  • Via een klein sneetje in de buikwand worden de eierstokken verwijderd en eventueel ook de baarmoeder bij een baarmoederontsteking.
  • De buikwand wordt gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. De meeste hechtingen zullen niet zichtbaar zijn, maar het kan zijn dat een of twee knoopjes aan de buitenzijde zitten.
  • Als uw hond wakker begint te worden, kan ze onder een warme lamp uitslapen. Is ze goed wakker, dan mag uw teefje weer naar huis om verder te herstellen. Dit herstel gaat snel.
  • U krijgt een brief mee met instructies over het herstel na de operatie. Ook krijgt ze nog voor enkele dagen pijnstillers mee.

Laparoscopie

Laparoscopie is een manier om uw teefje te steriliseren via een kijkoperatie. Doordat er maar twee kleine gaatjes in de buik worden gemaakt, zijn de wondjes kleiner. Dit maakt de kans op het bijten of likken van hechtingen veel kleiner. En waar we normaal voor drie dagen pijnstillers meegeven, hebben de meeste honden bij laparoscopie aan één dag genoeg. Kijk hier voor meer informatie over laparoscopische behandelingen. 

Anti-loopsheid injectie

De loopsheid kan voorkomen worden door een anti-loopsheid injectie of door castratie. De injectie kan drie tot vier maanden na de eerste loopsheid worden gegeven en moet vervolgens om de vijf maanden worden herhaald. De injecties vergroten de kans op (levensbedreigende) baarmoederontsteking en melkkliertumoren. 

Terug naar Mijn huisdier
Katten
Konijnen
Knaagdieren
Vogels
Vissen