Nieuwe regels voor fokkers

Kortsnuitige pup op het oog? Dit zijn de nieuwe regels!

Honden met een korte snuit – zoals Franse en Engelse bulldogs, mopshond of dwergkees - zijn populair. Maar kortsnuitige honden die volgens de oude schoonheidsnormen zijn gefokt, lijden vaak onder chronische (luchtweg)aandoeningen en kunnen niet natuurlijk geboren worden. Om dieren- en baasjesleed te vorkomen heeft de overheid regels opgesteld voor fokkers. Dier en Dokter houdt zich uiteraard aan de nieuwe regels voor fokkersbegeleiding om alleen met kortsnuitige honden te fokken die geen ernstige erfelijke afwijkingen of ziekten hebben. 

De rol van de dierenarts

Als dierenartsen moeten wij een verklaring insturen van beide ouderdieren, waaruit blijkt dat voldaan is aan de handhavingscriteria. Pas dan kan een stamboom worden afgegeven aan de fokker. 

Hiervoor moeten beide honden voldoen aan de volgende kenmerken: 

  • een normaal ademgeluid in rust
  • open neusopeningen
  • een relatieve neusverkorting die groter of gelijk is aan 0,5
  • geen neusplooi
  • geen zichtbaar oogwit
  • volledige sluiting van de ogen bij opwekken ooglidreflex

Baasje is verantwoordelijk
Let op: koopt u een hond waarvan algemeen bekend is dat het schadelijke uiterlijke kenmerken heeft – zoals die veel te korte snuit – en krijgt uw dier hierdoor klachten? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten van de dierenarts en kunt u die niet verhalen op de fokker of verkoper van het dier.

 

Kijk voor meer informatie op de website van de NVWA.