De Column van Dokter Bas

Een verhaal met een staartje

Op een mooie nazomerdag kwam Kay, een elfjarige Weimaraner, met het puntje van zijn staart per ongeluk in de robotgrasmaaier. Zijn staart bloedde heftig toen hij bij ons binnen werd gebracht. We behandelden zijn wond, maar die bleef steeds opengaan. Geen kap bleek groot genoeg om te voorkomen dat Kay steeds zelf het verband eraf beet en aan zijn staart zat. 

Zijn baasjes wilden er alles aan doen om de staart te laten genezen en sliepen zelfs twee maanden lang om beurten bij hun trouwe viervoeter, om te voorkomen dat de wond weer zou opengaan. Maar toch genas de staart niet goed.

Staarten zijn belangrijk voor honden, al is het maar omdat de hond ermee kan laten zien hoe hij zich voelt. Blij, boos of geschrokken: je ziet het aan de staart. Sommige honden hebben hun staart ook echt nodig om mee te werken, zoals eendenkooikers. 

Net toen we op het punt aankwamen dat de staart eraf halen de enige oplossing leek, besloot ik nog één ding te proberen. Ik begon de wond te behandelen met een laserapparaat. En het resultaat is voor Kay en zijn baasjes heel goed uitgepakt: de staart is nu, na tweeënhalve maand, zo goed als genezen. En de slapeloze nachten zijn voorbij: Kay’s baasjes slapen weer samen in hun eigen bed en ook Kay zelf kan rustig een oog dicht doen. Sterker nog, hij gaat weer kwispelend door het leven. 

Lasertherapie bewijst zich steeds vaker als een mooie aanvulling op ons aanbod. Niet alleen bij wondbehandeling, maar ook bij pijnbestrijding en bij dieren met artrose zijn de resultaten opvallend goed. Het klinkt misschien futuristisch en Star Wars-achtig, maar bij Dier en Dokter zijn we inmiddels overtuigd van de kracht van laser. ‘May the laserforce be with you’  😀

Fijne dagen, 

Dokter Bas