De Column van Dokter Bas

Voor de Dierenambulance knijpen we graag een oogje dicht

Als baasje wil je natuurlijk het allerbeste voor je huisdier. Het is vaak roerend om te zien wat mensen allemaal willen doen om ervoor te zorgen dat hun trouwe viervoeter (of knaagdier, vogel of ander dier) weer gezond wordt en blijft. 

Maar er zijn ook dieren die minder goed worden behandeld door hun baasje, of die in het wild leven. En die wel zorg nodig hebben. Dan is er de Dierenambulance. Als Dier en Dokter hebben we een jarenlange band met de Dierenambulance en het Dierenasiel Helmond.  We zijn al heel lang de vaste praktijk voor dieren die bijvoorbeeld gewond langs de weg worden gevonden. Ondertussen zit ik zelfs al een tijd in het bestuur van de Dierenambulance. 

Ik zie dus van dichtbij met hoeveel inzet en hart voor dieren de vrijwilligers zich inzetten voor ‘hun’ dieren. Daardoor gaan ook wij vaak net even verder om een dier er toch weer bovenop te krijgen. Ook als het er niet best uitziet. 

Zoals de vier maanden oude kitten die werd binnengebracht. Het diertje had niesziekte. Al een tijd. En daardoor waren de oogleden letterlijk dichtgegroeid. Het hoornvlies (Cornea) is vergroeid met het oogslijmvlies (Conjunctivitis). Meestal zijn er in dat geval twee opties: euthanasie of het verwijderen van de oogjes of het oog. 

Wij kozen voor een derde mogelijkheid: een operatie waarbij we de oogleden hebben opengemaakt, zodat het diertje weer kan zien. `de oogjes waren er niet best aan toe, maar ze deden het nog wel. Omdat de kat nog in de groei is, moeten ook de oogleden steeds een beetje groter worden gemaakt. Inmiddels is het diertje al drie keer onder narcose geweest en kan het steeds beter uit zijn oogjes kijken. En als er een vierde operatie nodig is, dan vindt ook die plaats. Binnenkort verhuist het katje naar een liefdevol gezin. 

Een andere wilde kitten werd binnengebracht met een gebroken poot. Die was na een operatie en gespalkt pootje eveneens klaar om tam te worden gemaakt en gezond aan een nieuw leven te kunnen beginnen. 

Die behandelingen worden betaald uit donaties van onder andere de Gemeente Helmond, die de Dierenambulance een warm hart toedraagt, fondsen en legaten. Stichting Dierenlot doneert geld voor kooien en voer. En wat over blijft wordt besteed aan behandelingen. 

De Dierenambulance doet geweldig werk. Dankzij die giften, maar vooral ook dankzij de enorme inzet van alle vrijwilligers. Die kunnen trouwens nog wel wat collega’s gebruiken. Dus hou je van dieren en heb je tijd? Denk dan eens aan vrijwilligerswerk bij de Dierenambulance en het Dierenasiel Helmond e.o.. Wie weet komen we elkaar dan ook tegen als je eigen huisdier kerngezond is! 

Dokter Bas