Lange tanden

Laat je konijn niet met lange tanden eten!

De tanden en kiezen van een konijn blijven een leven lang doorgroeien. De snijtanden zelfs zo’n twee millimeter per week. Normaal gesproken slijten die vanzelf netjes af doordat het konijn tijdens het eten zijn tanden en kiezen over elkaar heen en weer beweegt. Maar soms staat het gebit niet helemaal goed en dan kunnen er pijnlijke haken aan de tanden ontstaan. Die steken in de wang en door de pijn kan het konijn dan niet goed meer eten. Dat is het geval bij Wibbe, een Frans langoor konijn dat al meer dan zes jaar om de paar maanden bij mij op de behandeltafel zit om zijn tanden te laten slijpen.

Maar twee jaar geleden had Wibbe ineens last van een hardnekkig traanoog. Na wat gepuzzel ontdekten we de oorzaak: door zo’n haak aan de tand was er in de wang een ontsteking ontstaan en dat was uitgegroeid tot een fistelkanaal, een ontstoken gat in de kaak dat maar niet dicht wilde. Er zat maar een ding op: om de paar dagen alle prut uit het gat halen met een speciaal lepeltje. Wibbe’s baasje kwam trouw elke week een paar keer langs en uiteindelijk leerde ze om het gat zelf schoon te maken. Zo hielden we het probleem onder controle, maar voor Wibbe was het natuurlijk allesbehalve prettig.

Een tijdje geleden had ik een nieuw ‘lasermes’ aangeschaft. Daarmee kun je heel precies met een laserstraal opereren. Ik besloot om ook het gat in Wibbe’s kaak met de laser schoon te maken. Tot ieders vreugde verdween de fistel en begon het gat dicht te groeien. Dat hete puntje van de laserstraal was blijkbaar wél in staat om de bacteriën te doden.

Wibbe mag blij zijn met zijn trouwe en alerte baasje. Maar dit soort gebitsproblemen komt veel vaker voor bij konijnen, ook in minder heftige vorm. En dan is het niet altijd zo makkelijk te herkennen. Maar het kan wel een sluipmoordenaar zijn. Het eerste signaal is dat een konijn minder eet en afvalt. Heb je een vermoeden dat je konijn minder eet? Zet hem dan regelmatig op de keukenweegschaal. Vertoont zijn gewicht een dalende lijn, dan is het tijd om even langs te komen. Want hoe magerder het konijn wordt, hoe lager ook zijn weerstand. Het slijpen van de tanden is een fluitje van een cent. En echt: met korte(re) tanden eet het een stuk fijner voor een konijn.

Dokter Bas ten Bruggen Cate