De Column van Dokter Bas

Hoe Ulnaatje op haar pootjes terecht kwam

Zondag 4 oktober is het Werelddierendag. Dat wilden we als Dier en Dokter dit jaar samen met onze partners van Stichting Dierenambulance & Dierenasiel Helmond vieren met een open dag. Door de Corona-maatregelen gaat dat helaas niet door. Om het goede en noodzakelijke werk van de Dierenambulance en het Dierenasiel toch nog eens onder de aandacht te brengen, deel ik graag dit verhaal.

Een paar weken terug bracht een van de medewerkers van de Dierenambulance een kitten binnen in onze praktijk in Helmond. Het diertje, niet ouder dan een week of drie, was gevonden en kon niet op haar pootjes staan. De medewerker dacht al aan euthanasie. Toch maar een foto gemaakt. Daarop was te zien dat in de voorpootjes wel alle botten aanwezig waren – ellepijp en spaakbeen – maar dat ze in een verkeerde stand stonden. Daardoor zakte het poesje steeds door haar pootjes.

Nadat ik beide pootjes had gespalkt, nam de medewerker van de Dierenambulance haar weer mee en vanwege de extra verzorging die het katje nodig had – ze moest bijvoorbeeld met de fles worden gevoed - mocht ze naar een gastopvang. Dit keer was dat bij de betrokken medewerker thuis.

Toen ik het beestje na drie weken weer terugzag, bleken de botten helemaal goed te staan. Ulnaatje, zoals ze inmiddels werd genoemd – ulna is Latijn voor ellepijp – kan gezond oud worden. Ik hoop haar over een jaar of zeven dan ook op ons seniorenspreekuur te zien.

Ulna blijft, bij hoge uitzondering, bij haar verzorger wonen. Je moet trouwens als medewerker van de stichting wel stevig in je schoenen staan, want voor je het weet heb je anders zo dertig moeilijk te plaatsen, maar wel hele lieve dieren in huis.

Voor Ulna liep het hele verhaal goed af. Voor al die andere dieren in het Dierenasiel zoeken we nog een lief baasje en een fijn thuis. En daar blijven we dan ook voor klaar staan. Elk dier uit Dierenasiel Helmond en omstreken krijgt namelijk van ons levenslang korting op alle vaccinaties en behandelingen. Zo helpen we als dierenambulance, -asiel en -arts de dieren en hun (nieuwe) baasjes.

Dokter Bas