De Column van Dokter Bas

Geen eenzame kerst voor Cactus en Rémy

Voor wie bij konijntjes en kerst meteen moet denken aan ‘Flappie’ van Youp van ‘t Hek hebben we ander konijnenkerstverhaal. Met een happy end 😀.

Een paar weken geleden belde het baasje van Cactus en Rémy ons ongerust op. De twee konijnen, die al lange tijd vredig samenleefden, begonnen ineens te vechten en konden echt niet meer samen in een hok. Gineke, een van onze konijnendokters, die hier zelf ook ervaring mee heeft, en paraveterinair Chelsee, onze konijnengedragsdeskundige, wisten raad. 

Om te beginnen horen konijnen bij elkaar te leven. Een konijn in zijn uppie voelt zich echt alleen op de wereld. Maar wanneer je twee konijnen bij elkaar zet, dan vraagt dat meestal wel wat geduld. Zet ze eerst allebei in een eigen hok en laat ze op neutraal terrein rustig ‘daten’, elkaar besnuffelen en aan elkaars geur wennen. Daarna kun je ze een tijdje bij elkaar in een hok zetten en vervolgens weer terug in hun eigen hok zetten. Gaat dat ook goed, dan kun je ze uiteindelijk in een groot hok samen laten wonen. Het is dan wel belangrijk dat beide konijntjes genoeg schuilplaatsen hebben om zich even terug te trekken. Konijnen zijn namelijk ook stressgevoelig. Te veel stress kan ervoor zorgen dat ze, zoals bij Remy en Cactus, even apart moeten wonen en opnieuw gekoppeld moeten worden. 

De baasjes hebben met onze adviezen de introductie heel rustig opgebouwd en zijn voor de zekerheid ook nog een keer op controle geweest om te checken of er geen medische problemen waren. De konijntjes waren helemaal gezond en na zes weken rustig aan opbouwen, is Remy niet langer alleen op de wereld. Ze zijn weer helemaal ‘getrouwd’ en er wordt onderling ook weer veel gewassen en gesnuggled. Voor hun geen eenzame kerst dus. 

Zitten ze eenmaal gezellig bij elkaar, dan is het belangrijk om konijnen niet weer uit elkaar te halen. Dus ook als een van de twee naar de dierenarts moet, bijvoorbeeld voor een castratie, is het slim om ze allebei mee te nemen. Het maakt ze minder angstig en de thuiskomst verloopt soepeler. 

Als een konijn alleen naar de praktijk komt, dan moet hij bij thuiskomst weer even opnieuw voorgesteld worden aan de thuisblijver, zodat die rustig kan wennen aan de onbekende geuren van de dierenkliniek. 

Bij sommige konijnen is het overigens liefde op het eerste gezicht en blijft dat ook zo. 

Fijne kerst!  

Dokter Bas