Vuurwerkangst

Tips bij en ter voorkoming van vuurwerkangst

De manier waarop eigenaren met hun huisdieren omgaan tijdens, voor en na angstsituaties is heel erg belangrijk! Honden en katten in de leeftijdscategorie zes tot twaalf maanden oud zijn hierin de belangrijkste groep patiënten. Deze periode staat namelijk te boek als de 'angstperiode' voor jonge dieren, ingegeven door de vele puberale hormoonschommelingen. (Ongecontrolleerde) angstige momenten kunnen in deze fase van het leven tot recidiverend problemen lijden. Vooral voor deze groep is intensieve begeleiding tijdens de eerste oud en nieuw daarom erg belangrijk! Hieronder een aantal tips om oud en nieuw zo rustig als mogelijk te laten verlopen.

Algemeen

  • Laat uw huisdier wennen aan het geluid van vuurwerk. Begin hier al een aantal weken mee voordat het vuurwerk wordt afgestoken. Dit kan met een cd met vuurwerkgeluid (verkrijgbaar bij de dierenarts) of via YouTube. Hierdoor raakt de kat meer gewend aan het geluid van vuurwerk. Speel de geluidsopname eerst af op een zacht volume en kijk hoe uw huisdier reageert. Als hij/zij er niet echt op reageert, beloon hem dan met wat voedsel of een spelletje. Verhoog het volume van het geluid langzaam gedurende enkele dagen. Wordt het dier ongerust van het geluid, neem dan een paar stapjes terug en verhoog het volume in kleinere stapjes.
  • Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes, bewegingsspelletjes.
  • Sluit gordijnen op tijd, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
  • Zet de radio of TV aan (let er wel op, dat er geen programma’s zijn met harde geluiden).
  • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken.
  • Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en doe gewoon de dingen die u normaliter ’s avonds ook doet.
  • Ben uw dier tot steun, maar voorkom het aanleren van angstgedrag. Hoe doet u dat? U steunt uw dier al door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Sommige dieren gaan liever onder bed of in de bench liggen, terwijl andere de voorkeur geven om bij de eigenaar te gaan liggen. Uitgangspunt is dat het dier leidend is, dus forceer een dier nooit om bij een persoon (of op een bepaalde plek) te gaan zitten. Stuur een huisdier niet weg als hij juist bij iemand wil komen zitten, maar maak geen big business van zo’n moment. Het sleutelwoord voor dier en eigenaar is: Relax

Extra voor de hond

Laat uw hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat de hond lekker moe is.

Extra voor de kat

  • Zorg dat uw kat binnen is voordat het donker wordt. Probeer hem binnen te lokken met wat voedsel en zorg ervoor dat alle kattenluikjes en ramen gesloten zijn zodat de kat binnen blijft en ook het geluid binnen zoveel mogelijk beperkt blijft.
  • Is uw kat niet gewend om binnen te zijn en maakt hij normaal geen gebruik van een kattenbak? Oefen dit dan al een aantal keren voordat het oud en nieuw is.
  • Zorg voor een veilige en comfortabele schuilplaats voor als uw kat bang is. Een kartonnen doos op zijn kant of een iglo bed zijn perfect. Deze schuilplaats kunt u op hoogte zetten, bijvoorbeeld op een kast. Katten zoeken vaak de hoogte op als ze zich onzeker voelen. Voelt uw kat zich prettiger op de grond, zorg er dan voor dat uw kat onder het bed of achter de bank kan kruipen.
  • Probeer uw kat niet te troosten. Gedraag u zelf zo gewoon mogelijk, aai hem als hij contact met u zoekt. Uw kat voelt zich het veiligst als hij zich kan verstoppen, dus het vasthouden om hem te knuffelen of gerust te stellen kan averechts werken. Een verandering in uw gedrag kan hem een reden geven zich ongerust te maken!
  • Gebruik snoepjes en spelletjes om uw kat af te leiden.

Extra hulpmiddelen voor hond en kat

Sommige huisdieren hebben naast bovenstaande maatregelen nog net wat extra steun nodig om oud en nieuw op een aanvaardbare manier door te komen. Onderstaande maatregelen lijken in de praktijk bij milde angsten redelijke effecten te boeken en mogen eventueel ook in combinatie met angst-remmende medicatie gebruikt worden.

  • Feliway verdamper/spray: Deze geeft geruststellende geurstoffen (feromonen) af, die alleen katten kunnen ruiken. Het tijdig installeren van de verdamper geeft het beste resultaat (liefst minimaal 1 week voor oud en nieuw).
  • Adaptil verdamper/halsband: Deze geeft gerustellende geurstoffen (feromonen) af, welke alleen honden kunnen ruiken (liefst minimaal 1 week voor oud en nieuw starten).
  • Voedinssupplementen: Voor hond en kat zijn er speciale voedingen en voedingssuplementen op de markt. Zylkène capsules zijn er voor de hond en kat en werken het beste wanneer hier minimaal 1 maand voorafgaand aan het vuurwerk mee gestart wordt. Adaptil tabletten voor de hond zijn ook al effectief wanneer de eerste dosis tot 2 uur voor het angstgedrag gegeven wordt. (echter ook hier wordt eerder starten geadviseerd). Royal Canin heeft daarnaast een speciaal volledige voeding met angstremmende werking: het Royal Canin Calm Diet voor hond en kat. Ook hierbij is het verstandig om al tijdig te starten (liefst 6 weken vooraf). Deze lijken in de praktijk bij milde angsten redelijke effecten te boeken
  • Thundershirt voor hond en kat: Het Thundershirt is een vest voor uw hond of kat dat vrij strak rondom het lichaam zit en geeft een zachte, constante druk. Dit heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel en wordt bijvoorbeeld ook toegepast bij pasgeboren kinderen (inbakeren) en mensen met een angststoornis. Uit een onderzoek onder ruim 1000 gebruikers, bleek meer dan 85% van de honden minder angstig te zijn door dit vest. Vaak wordt het huisdier al bij het eerste gebruik van het Thundershirt rustig, sommige dieren moeten even aan het vest wennen.

Medicatie

Als bovenstaande tips en maatregelen niet voldoende blijken te werken voor uw huisdier kan er in overleg met de dierenarts aanvullende angst-remmende medicatie voorgeschreven worden. Er zal per patiënt en per situatie bekeken worden van welke medicatie het beste effect verwacht mag worden. Het optimale effect zal echter altijd alleen bereikt kunnen worden door voor een multi-modale aanpak te kiezen. Dus zowel de omgeving en gedrag aanpassen, ondersteunende maatregelen en dit eventueel in combinatie met medicatie.

Wij wensen u en uw huisdier een rustige jaarwisseling toe! Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,

Team Dier en Dokter