De Column van Dokter Bas

Zwaar op de maag…

Elke dag bij Dier en Dokter is weer anders. Maar sommige dagen zijn wel heel verrassend. Voor ons, voor de dieren en voor hun baasjes. Zo kregen we laatst een hond binnen voor een operatie. We doen dan altijd een standaardcheck om te zorgen dat het dier goed voorbereid is. 

Daar hoort bij dat we controleren of het dier nog nuchter is. Dit betekent: vanaf ‘s avonds 22.00 uur tot aan de opname geen eten, alleen water. Dat is een voorwaarde voor een soepele operatie. Het baasje was heel stellig: de hond had niets gegeten. Check. 

Maar zodra we de narcose hadden toegediend, begon het dier misselijk te worden en over te geven. Dat kan gebeuren als op een volle maag de verdoving wordt gegeven. 

De verbazing van het baasje – en van ons – was groot toen de inhoud van de maag zichtbaar werd: een sok. En nog een. En nog een. Vier sokken verder was de maag dan toch echt leeg. 

De grote vraag blijft: had de hond door het verplicht nuchter blijven zo’n trek dat hij zich maar te goed deed aan de sokken? Of had hij de sokken al eerder opgespaard en lagen ze gewoon zwaar op de maag? 

Feit is dat veel honden gek zijn op sokken. Sokken zijn nu eenmaal heerlijk om op te kauwen, een natuurlijk gedrag bij honden. Schoenen en sokken liggen bovendien vaak binnen ‘bekbereik’ van de hond en zijn daardoor als eerste de klos. Helemaal als die ook nog lekker ruiken naar de voeten van het baasje. 

Deze hond heeft er hopelijk voorlopig geen trek meer in. En de baasjes hebben waarschijnlijk minder gaten in hun sokken en minder verdwenen exemplaren… 

Dokter Bas