De Column van Dokter Bas

Daktari in Geldrop

Al eerder vertelde ik hier hoe ik als klein jongetje altijd keek naar de serie Daktari. Voor de jongere lezers: dat was een serie aan het eind van de jaren zestig van de vorige eeuw over de schele leeuw Clarence. Die beleefde allerlei avonturen in het Wameru Studiecentrum voor Dierlijk Gedrag in Oost-Afrika, samen met dierenarts Marsh Tracy en zijn dochter en assistente Paula Tracy. Naast Clarence de leeuw hadden zij ook Judy de Chimpansee als huisdier. Nog een leuk weetje: Daktari betekent dokter in het Swahili.

Daar, voor de tv, begon mijn droom om dierendokter te worden. Dat is gelukt. Maar het allerliefst wilde ik een eigen dierenziekenhuis. En die droom komt op 7 juli uit. Dan opent namelijk het Evidensia Dierenziekenhuis Zuidoost Brabant aan Bogardeind 199 in Geldrop.

Evidensia heeft al meer dierenziekenhuizen in ons land, waaronder in Waalwijk. Dat ken je misschien van uit het tv-programma Dierenkliniek: Hart van Brabant. De Evidensia dierenziekenhuizen zijn een verlengstuk van dierenklinieken voor specialistische of intensieve hulp voor huisdieren. Ons nieuwe ziekenhuis krijgt een regiofunctie voor Zuidoost Brabant. Het ziekenhuis is er dus voor spoed- en tweedelijnszorg en werkt nauw samen met dierenartspraktijken uit de regio, waaronder natuurlijk Dier en Dokter. Er zijn nu dertien praktijken om mee te beginnen, maar op termijn is het de bedoeling dat alle praktijken gebruik kunnen maken van de service van het ziekenhuis.

Het dierenziekenhuis Zuidoost Brabant heeft de nieuwste CT-scan en andere geavanceerde apparatuur om huisdieren de beste, specialistische behahandeling te geven. En er werken, naast reguliere dierenartsen, echte specialisten. Zoals een dierenarts die gespecialiseerd is in de behandeling van vogels en bijzondere dieren. Als we hier leeuwen en chimpansees zouden hebben als huisdier, dan konden die daar ook terecht…

Zelf ga ik in het ziekenhuis meer orthopedische operaties uitvoeren. Maar ik blijf natuurlijk ook aan het werk in de mijn eigen Dier en Dokter-praktijken.

Wat betekent dit nu voor onze klanten? Om te beginnen: nog betere, gespecialiseerde zorg dichtbij huis. En tegelijkertijd blijft heel veel zoals u dat gewend bent van ons. De dagelijkse zorg voor uw huisdier blijft zoals altijd in goede handen bij Dier en Dokter. Van inentingen tot sterilisaties/castraties. Heeft uw dier meer nodig, zoals een complexe operatie of uitgebreider onderzoek? Dan kunnen we – als dat nodig is – verwijzen naar het Dierenziekenhuis.

Op 7 juli gaat het ziekenhuis open. De officiële, feestelijke opening komt op een later moment. Dan vier ik graag samen met u dat sommigen dromen echt kunnen uitkomen.

Dokter Bas