De Column van Dokter Bas

Hoe Bobby weer een blije hond werd

Een paar weken terug kwam er een nieuwe patiënt mijn spreekkamer binnengewandeld: Bobby, een Labradoodle van anderhalf. Ondanks zijn jonge leeftijd liep het beestje erg moeizaam. Hij zat het liefst en kon bijna niets. Ik onderzocht hem en zag dat beide heupkoppen helemaal versleten waren. Epiphysiolysis capitis femoris heet dat in vaktaal. Een mooie naam voor een heel pijnlijke aandoening.

Vaak gaat het om een aangeboren aandoening, die ontstaat doordat de heupkop te weinig bloedtoevoer krijgt. Die gaat dan loszitten en wordt slechter en slechter. Er zat niets anders op dan Bobby te opereren en beide heupkoppen te verwijderen. Vervolgens gaat zijn lichaam aan het werk: spierweefsel om het heupbot heen gaat ‘verbindweefselen’. Dat klink misschien als een Harry Potter-achtige term, maar het betekent dat zijn spieren het gewricht gaan opvangen. Om zijn spieren daarbij een handje te helpen, komt Bobby drie keer per week in de praktijk voor hydrotherapie, ook wel aquatraining genoemd.

De aquatrainer is een waterbak met een lopende band. De weerstand van het water tijdens het lopen zorgt voor spierversterking. En door de opwaartse kracht van het water drukt er minder gewicht op de gewrichten. De hond is niet echt aan het zwemmen, we bootsen zo veel mogelijk het normale looppatroon na. De temperatuur en de hoeveelheid waterstellen we helemaal af op het dier.

Bobby gaat dan ook met veel plezier de waterbak in. Eigenlijk heeft hij voor het eerst echt plezier in het leven. Het verschil is opmerkelijk. Sinds de operatie heeft Bobby geen pijn meer, en dat is te merken. Zijn baasje heeft een totaal andere hond is huis. Vrolijk, levendig en ondeugend. Deze behandeling kan niet bij alle honden worden toegepast, dat is afhankelijk van de grootte en het gewicht. Maar Labradoodle Bobby is weer helemaal gelukkig!