Nieuw vaccin tegen Lyme

Nieuw vaccin tegen Lyme

Het is nog steeds tekenseizoen. Gebeten door een teek? Als het gebied rondom de tekenbeet rood wordt, gaat zwellen of er een kring omheen verschijnt, dan kan er sprake zijn van besmetting met de ziekte van Lyme (Borreliose). Een ziekte die voor mens en dier zeer schadelijk kan zijn. Voor de hond is er sinds kort een vaccin dat beschermt tegen Lyme. 

Besmetting 

Nadat een teek een hond heeft gebeten duurt het nog ongeveer 48 uur voordat deze de hond kan besmetten met Lyme. Teken moeten dan ook zo snel mogelijk verwijderd worden. De meest veilige methode is met een tekentang.

Behandeling

Een dier met de ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk start. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan.

Naast snelwerkende producten tegen teken, is er nu ook een vaccinatie tegen Lyme. Dit vaccin voorkomt de overdracht van Lyme via de teek naar de hond. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende voor twaalf maanden bescherming.

Meer weten over Lyme? Klik hier