Vissen

Geef uw vis de ruimte

Vissen

Om ervoor te zorgen dat uw vis(sen) zich ook echt als een vis in het water blijven voelen, kunt u veel zelf doen. Daarnaast staat onze dierenarts Caroline Hommers voor u klaar voor een advies en behandeling op maat.

Zo houdt u uw vissen in goede conditie

Waterkwaliteit

Om de vissen gezond te houden is het belangrijk dat het water in de vijver of het aquarium van goede kwaliteit is. De waterkwaliteit kun je meten via waterwaarden, zoals de hoeveelheid ammoniak en nitriet, de hardheid van het water en de zuurgraad. Als die buiten de ‘normaalwaarden’ vallen, kunnen ze de gezondheid van vissen in gevaar brengen. Controleer daarom regelmatig het water.

Zuurstof

Vissen, bacteriën en andere levende organismen in de vijver of het aquarium hebben zuurstof nodig. Zuurstofplanten geven bij hun groei zuurstof af aan het water. Om ook natuurlijk zuurstof uit de lucht in het water te krijgen, is het belangrijk dat er voldoende watercirculatie is. Fonteinen en watervallen zorgen ervoor dat water en lucht met elkaar in contact komen en kunnen mengen. Ook een zuurstofpomp verhoogt ook het zuurstofgehalte in het water.

Geef uw vis de ruimte

Zijn er te veel vissen in een vijver of aquarium, dan heeft dit een negatief effect op de waterkwaliteit. Ga uit van een vis 1 (van maximaal 20 cm) per 1000 liter water. Zorg er ook voor dat natuurlijk afval, zoals boombladeren en dode plantendelen, regelmatig worden verwijderd.

Zieke vis herkennen

Hoe herkent u of uw vis ziek is?

Bij het voeren kunt u uw vissen goed van dichtbij bekijken. Dat is een goed moment om ze regelmatig te controleren. Ziet u afwijkingen in het uiterlijk of in het gedrag – de vis blijft bijvoorbeeld op de bodem liggen of springt juist uit het water - neem dan contact op ons op.

Met uw vis naar Dier en Dokter

U kunt uw vis meenemen naar de praktijk in een speciale viszak met niet te veel water en veel lucht. Neem ook wat water uit de vijver of het aquarium mee in een luchtdicht afgesloten schone pot of fles. We kunnen vrijwel alle onderzoeksmogelijkheden in eigen huis uitvoeren, zoals wateronderzoek, microscopisch onderzoek van een slijmafstrijkje van de huid of kieuw, maar ook een echo-onderzoek. Zo kunnen we een juiste diagnose stellen en een gerichte behandeling inzetten.

Huisbezoek

Heeft u meerdere (grotere) vissen met problemen, dan kan eventueel een afspraak voor een huisbezoek worden gemaakt.

Terug naar Mijn huisdier
Honden
Katten
Konijnen
Knaagdieren
Vogels