De column van dokter Bas

Een stekelig verhaal

Soms krijgen we een wel heel bijzondere patiënt op consult. Op de behandeltafel stond ineens een originele witbuik-egel, genaamd Bobby. Bij binnenkomst zagen we hem eerst bijna over het hoofd. Hij past namelijk precies in de jaszak van zijn baasje. Maar eenmaal in de spreekkamer liet Bobby zich al snel van zijn beste kant zien… 

De witbuikegel komt oorspronkelijk uit Afrika. Een egel is een wild dier. Hij kan redelijk tam worden gemaakt, als je hem van jongs af aan hebt. Of het echt ideale huisdieren worden? Ze zijn vooral 's avonds in de schemer en 's nachts actief. Dan gaan ze op zoek naar voedsel. Het zijn ook echte solisten: ze leven in hun eentje en ze gaan alleen op zoek naar een andere egel als ze willen paren. Dat maakt wel dat je deze egel goed alleen kunt houden. Maar eigenlijk scharrelt hij het liefst lekker in zijn uppie buiten in de natuur rond. In Afrika wel te verstaan. Hier in Nederland is het te koud voor hem. Om goed op temperatuur te blijven, moet je het diertje hier thuis ook in een (ruim) terrarium houden. 

Heb je een egel als huisdier, dan is het slim om hem een tot twee keer per jaar te laten onderzoeken door de dierenarts.  Het is vaak moeilijk te zien of een egel ziek is. Ook moeten witbuikegels twee tot vier keer per jaar worden ontwormd. 

Bobby had heldere, schone ogen en ook schone oren. Hij liep vrolijk en doelbewust rond met zijn buik duidelijk van de grond geheven. Allemaal kenmerken van een gezond exemplaar! 

Als er wel iets met zo’n diertje aan de hand is, dan kan het voor uitgebreid onderzoek nodig zijn om de egel onder narcose te brengen. Dan kunnen we ook het gebit goed bekijken en waar nodig schoonmaken en tandsteen verwijderen. Want bij dit soort dieren die niet meer in het wild leven, moeten we de natuur af en toe een handje helpen… 
 
Naast Bobby de egel zijn ook andere bijzondere dieren bij ons in goede handen, zoals knaagdieren, papegaaien en andere vogels. En natuurlijk alle honden, katten en konijnen!

Dokter Bas