Vuurwerkangst

Is uw hond angstig voor vuurwerk of wilt u dit voorkomen, neem dan de volgende tips in acht voor oudejaarsavond:

  •  Laat de hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken), zodat uw hond lekker moe is.
  • Geef het huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf of voerspelletjes.
  • Sommige honden vinden het eng om van alles te horen en niets te zien dus gordijnen alleen sluiten als u denkt dat uw hond daar het beste op reageert. Als het lukt is het beter om samen met de hond naar het vuurwerk te kijken zodat de hond ziet wat er buiten gebeurt en er een feest van maken.
  • Zet eventueel de radio of TV aan (let wel op dat het geen programma is met harde geluiden).
  • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden.
  • Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven.
  • Bij gewenst gedrag, geen vertoon van angstgedrag, kan het dier beloond worden door middel van voer, spel of aandacht.
  • Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedrag later te voorkomen. U steunt uw dier overigens ook door hem/haar preventief af te leiden en samen te spelen of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem/haar dan gewoon zitten, maar ga hem/haar niet uitgebreid aaien en toespreken als hij/zij zit te trillen van angst.

 Ondersteunende middelen:

Bij zowel de korte als de lange termijn aanpak kan bij honden de ADAPTIL® Dog Appeasing feromonen verdamper en/of halsband worden gebruikt en voor katten de Feliway® verdamper. Dit geldt ook voor de voedingssupplementen Zylkène® of Royal Canin Calm Diet®. Deze hebben inmiddels in de praktijk bewezen echt bij te dragen aan de vermindering van angsten.

‘Thundershirt’: ( tm december 25% korting met gratis vuurwerk CD, zolang voorraad strekt)
Thundershirt is een vest voor uw hond dat vrij strak rond het lichaam van de hond zit. De druk die het vest geeft, zorgt voor een ontspannend effect bij de hond. Het Thundershirt wordt daarom door deskundigen aanbevolen bij angstige honden. Het is ook zeer effectief bij omstandigheden waardoor uw hond bang wordt, bijvoorbeeld bij onweer, vuurwerk of autorijden. Vaak wordt de hond al bij het eerste gebruik van het Thundershirt rustig, sommige honden moeten even aan het vest wennen.

Hoe werkt Thundershirt precies?
Het Thundershirt geeft een zachte, constante druk op het lichaam van de hond. Dit heeft een rustgevend effect op het zenuwstelsel, het wordt ook toegepast bij pasgeboren kinderen (inbakeren) en mensen met een angststoornis. Thundershirt heeft bewezen zeer effectief te zijn tegen angst bij honden. Uit een onderzoek onder ruim 1000 gebruikers, bleek meer dan 85% van de honden minder angstig te zijn door dit vest.

Als bovenstaande tips niet voldoende blijken te werken voor uw huisdier kan er angstremmende medicatie voorgeschreven worden.
Tot voor kort werd er veelvuldig gebruik gemaakt van Vetranquil® en Calmivet®. Uit recente onderzoeken is gebleken dat deze middelen de honden en katten wel lichamelijk verslappen, maar geestelijk juist extra gevoelig maken voor geluid. Uw huisdier is dus juist nog angstiger, maar kan het niet uiten! Geen fijne situatie dus. Bovendien gaat het hier om, weliswaar lichte, sedatie en is dus niet geheel zonder gevaar. Vanwege de bovengenoemde nadelen is er steeds meer gezocht naar alternatieven. Daarom schrijven we nu Alprazolam® voor. Dit middel heeft een kalmerend effect en werkt tevens blokkerend op het geheugen m.a.w. de harde geluiden worden niet onthouden. Bij enkele dieren zien we hier ook zeker mate van sufheid ontstaan. Het nieuwste middel is Sileo® , dit is officieel geregistreerd om de angst te verminderen, zonder dat de hond hier suf van wordt. Sileo® heeft het grote voordeel dat het lerend vermogen van de hond behouden blijft waardoor de angst in de toekomst minder kan worden.

Voor meer informatie staan onze Dier en Dokter assistentes u graag te woord!