Chocolade kan voor uw hond levensgevaarlijk zijn!

Elk jaar komt het wel weer een keer voor: even niet opletten in de maand december en er ligt al gauw ergens een chocolade-letter te slingeren. Of paas-eieren in april. Een onbewaakt ogenblik en uw hond of kat heeft ervan gesnoept. Maar chocola bevat een stofje waar dieren aan kunnen doodgaan. Chocola is dus giftig voor uw hond of kat.

Symptomen
Het gevaarlijke stofje heet theobromine. Het werkt in op het centraal zenuwstelsel en op de hartspier. Wanneer uw dier chocolade heeft gegeten kunt u na een aantal uren de volgende symptomen zien: braken, diarree, onrustig en nerveus zijn, hijgen en buikpijn. Ook kan uw dier enorme dorst hebben en neurologische klachten vertonen, zoals trillen en het krijgen van toevallen. Het hart klopt onrgelmatig of snel. Uw hond kan zelfs zeer plotseling overlijden aan een acute hartstilstand.

Dosis
De gevaarlijke dosis voor de hond is 100-150 mg theobromine per kg lichaamsgewicht.

De volgende hoeveelheden kunnen dodelijk kunnen zijn voor uw dier:

  • Pure chocolade: vanaf 6-10 gram per kg lichaamsgewicht
  • Melkchocolade: vanaf 30-100 gram per kg lichaamsgewicht
  • Cacaopoeder: vanaf 5-30 gram per kg lichaamsgewicht


Een kleinere hond heeft dus sneller de gevaarlijke grens bereikt. Maar ook grote honden kunnen er aan dood gaan. Bijvoorbeeld: 200 gram pure chocolade kan voor een hond van 30 kg al te veel zijn.

Therapie
Heeft uw dier chocolade gegeten, bel dan direct de dierenarts. Hoe eerder hoe beter. De maag heeft een paar uur nodig om zich te legen in de darmen. Pas daar wordt de theobromine opgenomen. We zien u het liefst binnen 3 uur zodat we het dier door een injectie kunnen laten braken. het uitbaken van de chocolade is de beste therapie. Het voorkomt verdere opname van de theobromine.
Heeft uw dier al symptomen die erop wijzen dat de stof in het lichaam is opgenomen, dan nemen we uw dier op. We leggen een infuus aan en geven actieve kool te slikken om zo nog zoveel mogelijk van de gifstof te binden voor dat het wordt opgenomen in de darmen. Soms moeten we de maag spoelen, dit gebeurt meestal onder een roesje. Bij toevallen geven we uw huisdier kalmerende middelen. Deze aanpak is in veel gevallen levensreddend.