Uit de praktijk

Operatie knieband: Tommie weer als nieuw

Tommie, een flinke labrador, kwam hinkend de spreekkamer ingelopen. Het dier had overduidelijk pijn. De oorzaak bleek na enig onderzoek een gescheurde knieband: zodra de hond op zijn poot steunde, schoof het scheenbeen naar voren ten opzichte van zijn bovenbeen. Dat veroorzaakte de pijn. We maakten een afspraak voor een operatie. Daarbij wordt de rechte knieschijfpees naar voren geplaatst, samen met het stukje bot waar de pees aan hangt. De verschuiving is daardoor niet meer mogelijk en het dier kan weer goed lopen.


rontgen-knieband1

TTA-operatie
Tijdens zo’n TTA-operatie, zoals het in vaktermen heet, ruimen we eerst de resten van de kruisband op en behandelen zo nodig de meniscus. Daarna plaatsen we een mal om de exacte locatie van de operatie. Door de mal boren we gaatjes en vervolgens plaatsen we een plaat, vork en kooi. Dit gebeurt met een trillende zaag, zodat spieren en zenuwen niet beschadigd kunnen worden. Het stukje bot wordt teruggeplaatst en de implantaten worden bevestigd met schroeven. Daarna hechten we de wond met oplosbaar draad.

Controle en revalidatie
De operatie verliep helemaal volgens het boekje en Tommie kon na twee dagen al weer op zijn poot steunen. De eerste dagen liep hij nog wat mank, maar dit verbeterde snel. Dat is al weer acht weken geleden. Gisteren liep Tommie kwispelend en zonder spoortje van pijn weer de spreekkamer binnen. De controlefoto bevestigde dat de zaagsnede goed geneest. Na de foto rende hij meteen door naar de waterbak: de revalidatie met aquatraining is voor hem zeker geen straf. 

rontgen-knieband2