Column 9

Stevige botten


Of de ene nu voor en de andere juist tegen de Brexit was, dat zullen we nooit weten, maar het moet een aardige ‘clash’ zijn geweest tussen de Mastiff en de Beagle. Het zijn allebei Engelse jachthonden, alleen is de Beagle ongeveer de helft kleiner en weegt ongeveer een kwart van de forse Mastiff.

Ook al staan ze bekend als vriendelijk en niet agressief naar andere honden, in dit geval had de Mastiff toch zijn tanden gezet in de voorpoot van de Beagle. Die had een flinke wond en liep kreupel. Toen baasje en Beagle hier in de praktijk kwamen, besloot ik een foto te maken. Het pootje zou zomaar gebroken kunnen zijn. Maar tot mijn grote verbazing zag ik tussen het spaakbeen en de ellepijp een afgebroken voortand zitten. Van een breuk was geen sprake. De botten van de Beagle bleken dus sterker dan de tand van de Mastiff. Over stevige botten gesproken…

Ik heb de Beagle geopereerd, de tand verwijderd en de wond gehecht. Het hondje loopt gelukkig langzaamaan weer beter. En de Mastiff? Ik raad zijn baas aan om toch ook maar een bezoekje aan de dierenarts te brengen, zodat de schade aan het gebit kan worden bekeken en hersteld. Een afgebroken tand kan zorgen voor een open wortelkanaal en leiden tot een pijnlijk abces. Dit merk je als de hond minder of niet meer eet.

Mocht uw hond een afgebroken tand hebben, kom dan vooral zo snel mogelijk naar de praktijk. Binnen 48 uur kunnen we bij ook een open wortelkanaal de tand nog redden. Daarna is een wortelkanaalbehandeling nodig. Een andere optie is het trekken van de tand. De hond heeft dan geen pijn meer en er kan geen ontsteking krijgen op die plek. Valt de schade mee, dan kun je ter bescherming een bonding aanbrengen op het overgebleven stuk tand.

handtekening-bas