Column 6

Balkenblaas.

Wie zelf wel eens een blaasontsteking of blaasgruis heeft gehad, weet hoe pijnlijk dat kan zijn. Bij dieren is dat niet anders. En wat begint als wat blaasgruis – een soort zandkorrels - kan na een tijdje uitgroeien tot enorme blaasstenen. Zoals bij de Shih Tzu die laatst op het spreekuur kwam. Het hondje kon zijn plas in huis niet meer ophouden. Hij dronk veel, moest bovendien heel vaak en plaste dan meestal maar een paar druppels.

Het urineonderzoek wees op een ontsteking. Ik maakte een echo en zag tot mijn verbazing drie grote blaasstenen, echt zo groot als kippeneieren. Later, op de rontgenfoto kon je ze ook zeer duidelijk zien. Wat een last moet dat veroorzaakt hebben. De urine kan niet weg en de pijn neemt toe.

Blaasproblemen kunnen bij elk ras voorkomen, maar Shih tzu’s zijn er wel extra gevoelig voor. De oorzaak zit vaak in een stofwisselingsprobleem, waardoor er calcium-fosfaat kristallen gevormd worden. Deze kristallen kunnen aangroeien tot echte stenen. En dat is precies wat er bij deze hond gebeurd is.

Doordat de stenen zo groot waren en de hond elke keer als hij moest plassen heel erg moest persen, was bovendien zijn blaaswand enorm gespierd en dik geworden. Een balkenblaas noemen we dat. Zo’n dikke wand maakt het plassen nog moeilijker. De stenen operatief verwijderd. Hopelijk is hij er nu vanaf, al zal hij de rest van zijn leven een speciaal dieet moeten volgen om nieuwe aanmaak van blaasgruis te voorkomen.

Merkt u dat uw hond - of kat – moeite heeft met plassen, roodgekleurde urine heeft en meer drinkt? Aarzel dan niet en laat hem of haar onderzoeken. Ben je er snel bij, dan kan een antibioticakuur en aangepast dieet al afdoende zijn. Anders is een operatie onvermijdelijk.

foto blaasstenen 2.JPG (1) (301 x 251) (250 x 210) rontgenfoto blaasstenen.JPG (1) (301 x 251) (252 x 210)

 handtekening-bas