Column januari 2016

Column

Een rustige zondagmiddag

Als Dier en Dokter zijn we 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar voor spoedgevallen. Daardoor zien onze weekenden er soms net iets anders uit dan gepland. En dat geldt niet alleen voor de dierenartsen, maar voor ons hele team, inclusief partners...

Zo dacht Carla, paraveterinair assistente van het eerste uur, een rustige zondagmiddag voor de boeg te hebben. Haar man Dick ging hardlopen in het buitengebied tussen Maarheeze en Sterksel, dus had zij thuis het rijk alleen. Dacht ze. Maar manlief was nog niet zo heel lang onderweg toen hij plotseling een hard gemiauw hoorde. Hij ging op het geluid af en zag een kitten rondkruipen in een modderige sloot. Dick sprong erin en haalde het beestje eruit. Maar hoe krijg je zo’n diertje zo snel en veilig mogelijk mee naar huis? Samen joggen kan heel gezellig zijn, maar voor een ontheemde kitten is dat niet het fijnste tijdverdrijf. Een lege doos die Dick onderweg tegenkwam, werd een alternatief kattenmandje. Zo kon Dick toch nog in looppas naar huis.

Daar bekeek Carla het katje en kwam al snel tot de conclusie dat het niet ouder dan een week of vier kon zijn. Het diertje was bovendien uitgeput en ziek en zat onder de vlooien. Werk aan de winkel! Met z’n drieën kwamen ze in de auto naar de praktijk. Daar ontving ik hen met open armen: er was net een hond binnengebracht die was aangereden. De beagle bleek een gescheurde milt te hebben. Carla kon mooi meteen helpen bij de operatie. We hebben de milt moeten verwijderen, maar de operatie verliep goed en de beagleheeft het overleefd.

Daarna was het de beurt aan Dirkje, zoals we het jonge katje ondertussen hadden genoemd, een kleine verwijzing naar redder Dick. We hebben haar uitgebreid onderzocht, verzorgd, gevoed en grondigontvlooid en ontwormd. Daarna werd Dirkje liefdevol opgenomen bij kittenopvang Miauw in Deurne. Daar is ze helemaal opgeknapt en aangesterkt. Laatst kregen we bericht dat ze een warm thuis heeft gevonden.

En dat alles op zomaar een zondagmiddag. Saai is ons vak nooit. Dankbaar is het wel, zeker als je weet dat beide dieren – en hun baasjes – zich weer happy voelen.

handtekening-bas