Column

Een gebroken tand

Laatst kregen we een oudere labrador op bezoek in de praktijk in Helmond. Zijn baasje merkte dat het dier last begon te krijgen met kauwen en soms iets uit zijn bek liet vallen, maar op het oog leek er niets mis te zijn met zijn gebit. Mijn collega Inne onderzocht het dier grondig en ook zij kwam tot de conclusie dat er op het eerste gezicht niet veel mis was. Het gebit was behoorlijk schoon en gaaf. Omdat er toch een reden moest zijn voor de klachten, besloten Inne en de eigenaar van de hond om hem onder narcose verder te onderzoeken.

Na een grondige schoonmaak- en polijstbeurt werden röntgenfoto’s gemaakt. En daar kwam de aap uit de mouw. Drie kiezen bleken net onder het tandvlees te zijn afgebroken. Dat veroorzaakte flinke pijn, elke keer als er druk op werd gezet. Gelukkig was er nog geen ontsteking ontstaan, want een diepe breuk kan leiden tot een open wortelkanaal, waar bacteriën zich graag nestelen. In het wortelkanaal zit ook de zenuw die voor de pijn zorgt.

Zo’n breuk kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door het bijten op iets hards, zoals stenen, maar we zien het ook wel als een hond een botsing heeft gehad of gevallen is. Bij pups met een melkgebit kan ook een wild trekspelletje de oorzaak zijn, maar deze hond was al op leeftijd.

In overleg met zijn baasje verwijderde Inne de drie kiezen. De hond was al snel weer helemaal blij. Hij beet weer graag op zijn eten én op zijn speeltjes. Dat is toch anders dan op een houtje bijten. Dat raden wij overigens ook altijd af, om splinters te voorkomen. Die kunnen namelijk schade aanbrengen in de (slok)darm.

Gelukkig was het baasje van deze labrador oplettend genoeg om actie te nemen. Want juist onder de oppervlakte kan wel eens de echte klacht schuilgaan. Vandaar dat we bij Dier en Dokter het liefst blijven doorzoeken tot we de oorzaak van de klacht boven water hebben. Ook dat is dierenliefde. En niet alleen met Valentijn.

handtekening-bas