Column

Mijn eigen Guus op de operatietafel.

Zelfs als je de hond bent van ‘dokter Bas’ kan het gebeuren: Guus, onze bijna acht jaar oude Grand Basset liep een paar weken geleden een gescheurde voorste kruisband op. Een helaas veelvoorkomende blessure. Vooral grote honden zijn er gevoelig voor, net als honden die in verhouding een zwaarder bovenlijf hebben ten opzichte van hun onderstel. Zoals Maltezers, Doggen, Jack Russels en dus ook Bassets. Vaak gebeurt dit op ‘middelbare’ leeftijd, maar dat hoeft niet. En het valt me op dat relatief veel honden hier in het voorjaar last van krijgen, als het weer wat warmer wordt en er meer buiten geravot wordt. Zo gebeurde het ook met Guus. Uitgelaten liep hij door het bos, verstapte zich en belande bij mij op de operatietafel voor een TTA-operatie, zoals we dat in vaktermen noemen.

In het kort betekent dit dat ik de kruisband verwijder, want die kan niet meer hersteld worden. Om de knie te ontlasten, plaats ik een 3D geprinte titanium kooi in het onderbeen. Ik kan daar uren over vertellen, maar hier lees je er meer over. Deze operatie heb ik al heel vaak uitgevoerd bij allerlei honden. Grote honden, kleine honden, oude en jonge honden, maar dus nog nooit bij mijn eigen hond. Hoe vervelend ook, het is toch goed dat ik dit heb meegemaakt.

In de revalidatieperiode heeft een hond behoorlijk veel pijn. Normaal geef ik na zo’n operatie pijnstillers en ontstekingsremmers mee en maak een afspraak voor over tien dagen. Bij je eigen hond zit je er natuurlijk heel dicht op. En zo merkte ik ,dat hij na de operatie best heel zielig was. Hij had last van het verband en kreeg door de pijnstillers ook wat last van zijn maag. Ik maakte me al zorgen: heb ik het wel goed gedaan? Ja, weet ik inmiddels. Guus loopt vrijwel weer normaal, al duurde het bij hem iets langer dan ik gewend was van andere honden.

Met dank aan Guus leg ik voortaan nog voorzichtiger het verband aan, geef nog wat meer pijnstillers mee, en ik adviseer een maagzuurremmer. Nog een extra pilletje ja, maar wel eentje waar de hond echt baat bij heeft. En ik adviseer de waterbak voor hydrotherapie. Guus heeft zo vaak mogelijk in de waterbak gerevalideerd - dat is dan weer het voordeel als je baas dierenarts is - en dat werkt echt super. Hij heeft er plezier in en knapt zienderogen op. En ik? Ik ben vooral een blije baas.

handtekening-bas