Dier en Dokter nieuws

In deze rubriek vindt u regelmatig wisselende actuele informatie over diverse (seizoensgebonden) activiteiten, workshops en cursussen, maar ook aantrekkelijke aanbiedingen. Neem ook eens een kijkje bij vermissingen en herplaatsingen.

Afscheid Joyce Dona Praktijk Hoogstraat

pet-plan

Beste mensen, lieve viervoeters,

Vanwege gezondheidsredenen heb ik mijn werk in de praktijk op de Hoogstraat voor onbepaalde tijd helaas moeten neerleggen. Ik heb u en uw huisdier altijd met veel plezier geholpen en er zijn heel wat leuke anekdotes waar ik met een glimlach op terug kan kijken. Het blijft enorm fascinerend om te zien dat iedere viervoeter met elk zijn unieke karakter een eigen aanpak vraagt.
Ik wil u hierbij hartelijk bedanken voor het gestelde vertrouwen de afgelopen twintig jaar.

De praktijk is per april overgedragen aan Dier en Dokter. Uw vertrouwde team
van assistentes en Charlotte Vermeij als dierenarts zullen de zorg van uw dier
voortzetten, samen met het team van Dier en Dokter.
Ik heb veel vertrouwen in het ontstane kundige en enthousiaste team.
Uw dier zal verzekerd blijven van goede diergeneeskundige zorg.

Op 5 juli neem ik graag persoonlijk afscheid en stel ik het nieuwe team
aan u voor. U bent van harte welkom van 18:00 uur tot 20:00 uur voor een hapje en een drankje.

Klik hier voor meer info en uitnodiging.

Met vriendelijke groeten,
Joyce Dona

Konijnen entdagen

konijn-150x150

Het voorjaar komt er weer aan! Tijd dus om uw konijn weer te gaan beschermen tegen de levensgevaarlijke virusziekten myxomatose, VHD/ RHD en RHD2.

In de april houden we weer een speciale entcampagne op alle vestigingen.

De hele maand april kunt u uw konijn(en) tegen gereduceerd tarief laten vaccineren tegen deze dodelijke ziekten. (Op afspraak) Al deze vaccinaties zijn nu 1 jaar geldig.
Ook krijgt uw konijn een gezondheidscontrole en kan men indien nodig de nagels knippen. Voor de vaccinatie is het belangrijk dat uw konijn gezond is. 

Myxomatose
Myxomatose is een meestal dodelijke virusziekte, deze wordt meestal overgebracht via muggen en andere stekende insecten zoals vlooien of via direct contact. Een konijn met myxomatose heeft ontstoken, gezwollen oogleden en eveneens zwellingen rond de neus, bek, anus en aan de oorschelpen. Het konijn zal in de meeste gevallen snel overlijden.

VHD/ RHD
VHD staat voor Viral Hemorrhagic Disease en wordt ook wel VHS genoemd (Viraal Haemorragisch Syndroom). Het is een zeer besmettelijke ziekte die wordt overgebracht via insecten, direct contact maar ook via besmet materiaal of zelfs schoenzolen. Het veroorzaakt interne bloedingen. Soms is er uitwendig niks aan het konijn te zien en gaat het dier ineens dood, in andere gevallen wordt het konijn in korte tijd erg ziek en sterft vaak met een schuimachtige bloedneus.

RHD2
RHD2 is een zeer besmettelijke ziekte waarbij het konijn soms (acute) benauwdheid, koorts, bloedingen of neurologische verschijnselen vertoont waarbij na vaak helaas sterfte opvolgt. Vaak is dit niet het geval en sterft het konijn zonder voorafgaande verschijnselen. Daarnaast kan bij RHD2 een meer chronisch ziektebeeld gezien worden waarbij het konijn gedurende langere periode algemeen ziek kan zijn.

Senior maanden bij Dier en Dokter

Nieuws senior hond (1)

Maart en april zijn bij Dier en Dokter de maanden van het Oudere Dier. Oudere dieren krijgen extra aandacht, bijvoorbeeld met de gratis Senior Check inclusief een gratis urine-onderzoek, 10% korting op een bloedonderzoek, 10% korting op een bloeddrukmeting en korting op ons seniorvoer. 

Bloedonderzoek - nu met 10% korting - kan in een vroeg stadium serieuze ouderdomskwalen opsporen, zoals suikerziekte, nierafwijkingen, schildklierproblemen en prostaatklachten. Gaat u over op seniorvoer voor uw dier, dan ontvangt u de eerste maand 50% korting op het voer.

Urine meenemen
Maakt u een afspraak voor de Senior check, dan is het belangrijk dat u voor de gratis urinetest een klein beetje verse urine van uw huisdier meeneemt, liefst niet ouder dan twee uur. U kunt de urine van de hond opvangen in een plastic potje tijdens het uitlaten. Bij katten is het opvangen van urine vaak lastiger. We hebben hiervoor een speciaal setje met kattenbakkorrels die geen vocht opnemen. U kunt dan met een bijgeleverd spuitje de urine tussen de korrels opzuigen en in een potje doen. Ook kunt u uw kat met een volle blaas meenemen. Door op de blaas te drukken kunnen we dan eenvoudig wat urine verzamelen. 

Maart en april Castratie actie katten

news-katvriendelijk

Het chippen van katten is in Nederland niet verplicht. Toch is het belangrijk om uw kat te laten chippen en registreren. Daarom bieden wij in de maanden maart en april aan om uw kat gratis te chippen tijdens een castratie kater of poes.

We merken dat er nog veel katten geen chip hebben, daarom bieden wij als uw kater of poes bij ons komt voor een castratie, een gratis chip aan. Indien uw kat al een chip heeft bieden wij u een korting aan op de operatie.

Februari Maand van het Gebit

infohond12b (150 x 161)

Laat in de maand februari het gebit van uw hond of kat gratis checken en ontvang 10% korting op verschillende gebitsbehandelingen.

Probeer nu ook de eerste maand Royal Canin Dental voer met 50% korting.
Lees hier meer over gebitsverzorging bij uw hond of kat.

Vaccicheck

infohond2 (150 x 208)

Bij Dier en Dokter vaccineren we het liefst ‘op maat’. Aan de hand van een klein beetje bloed kunnen we bepalen of uw hond of kat nog voldoende afweerstoffen heeft en dan dus geen nieuwe vaccinatie nodig heeft. Zo voorkomen we onnodige vaccinaties. Dit noemen we ook wel een titerbepaling. 

In januari kunt u de Vaccicheck op speciale dagen tegen gereduceerd tarief (€ 38,50 ) laten uitvoeren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze assistentes. Lees hier meer over de Vaccicheck.

Nieuwjaarswandeling 21 januari 2018

hond in sneeuw

Begin het nieuwe jaar goed en doe mee met onze traditionele Nieuwjaarswandeling op zondag 21 januari. Terwijl de honden zich lekker uitleven, kunt u ontspannen wandelen met andere dierenliefhebbers, vragen stellen aan het team van Dier en Dokter en aan Jolande Coolen van Hondenschool Kingyla. Na afloop is het aangenaam opwarmen met kopje koffie of thee.
We wandelen in de Mierlose bossen (TV- toren) en vertrekken om 11.00 vanaf de Torenweg. Wilt u – met of zonder hond – meewandelen? Meld u dan aan via e-mail of telefonisch bij een van onze praktijken, zodat we zeker genoeg koek en zopie hebben!

December feestmaand

vuurwerk hond (195 x 150)

Feestmaand december komt er weer aan. Pas op dat uw hond geen chocolade letter of iets dergelijks te pakken krijgt. Denkt u er ook aan op tijd te beginnen met ondersteunende middelen tegen vuurwerk angst.

Nu 25% korting op een Thundershirt en een gratis vuurwerk CD (zolang de voorraad strekt)
Lees hier meer over vuurwerk tips en chocolade vergiftigingen.

Winnaar Fotowedstrijd 2017

Rademacher Finch1.JPG (400 x 267)

De winnaar van de fotowedtrijd is deze foto van Finch Rademacher.

Gewrichtsproblemen bij honden

dog-jumping

Meestal betreft het de knie, heup, schouder en/of elleboog. Het meest voorkomende probleem is (osteo)artrose. Bij artrose slijt of beschadigt het kraakbeen van een gewricht. Kraakbeen vormt een beschermende laag over het onderliggende bot. Als het kraakbeen beschadigt, wordt het bot aangetast. Het gewricht wordt hierdoor dikker, minder beweeglijk en de spieren er omheen verslappen.Dit is pijnlijk voor de hond.

 

Hoe ontstaan gewrichtsproblemen?
Gewrichtsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:
-          Overgewicht en/of overmatige activiteit;
-          Erfelijke aanleg;
-          Beschadiging door een ongeluk of verstuiking (trauma);
-          Ouderdom, slijtage.

De meeste gewrichtsproblemen komen voor bij oudere honden en bij jonge honden van grote hondenrassen, die door hun lichaamsgewicht en erfelijke aanleg gevoeliger zijn voor groeistoornissen.

Hoe herken je gewrichtsproblemen?
De meest voorkomende verschijnselen bij gewrichtsproblemen zijn:
-          Stijfheid na activiteit;
-          Moeite met opstaan en op gang komen na een rustperiode (‘startkreupelheid’);
-          Minder actief en achterblijven bij wandelingen;
-          Verdikking van het gewricht, pijnlijk bij aanraking;
-          Herhaaldelijk likken aan het gewricht door pijn en zwelling.

Hoe kan voeding de gezondheid van de gewrichten ondersteunen?
Bepaalde voedingsstoffen helpen de beweeglijkheid van de gewrichten te behouden. ROYAL CANIN® Mobility Diet C2P+ is de enige voeding met het gepatenteerde ‘C2P+™-gewrichtscomplex’. Dit is een unieke combinatie van drie nutriënten:
-          Kurkuma-extract
-          Gehydrolyseerd collageen
-          Polyfenolen uit groene thee

Van elk van deze nutriënten is bekend dat ze de gezondheid van de gewrichten ondersteunen. Bovendien is wetenschappelijk aangetoond dat ze elkaar versterken. Samen zorgen de nutriënten voor een aanzienlijke verbetering van de mobiliteit en levenskwaliteit van honden.Mobility Diet C2P+ is geschikt voor honden van alle rassen, groottes en leeftijden.

Laat uw hond kennis maken met ROYAL CANIN®  Mobility Diet C2P+

Bij aankoop van een 12kg verpakking Mobility Diet C2P+ ontvangt u een gratis blik Mobility Diet C2P+ natvoeding én een 15kg voerton. (Als nieuwe klant ontvangt u ook nog eens 50% kennismakingskorting)

Satiety Challange

news_lentekriebels

Onder begeleiding afvallen zónder hongergevoel!

Ongeveer de helft van onze honden en katten is te zwaar. Net als mensen, hebben ook dieren met overgewicht een grotere kans om suikerziekte, artrose en andere problemen te ontwikkelen. Hoe kun je je hond of kat verantwoord laten afvallen, zonder hongergevoel en dus met plezier voor uw dier? Met de gratis Satiety Challenge.Doe mee met de gratis Satiety Challenge
* Een van onze dierenartsen bepaalt de mate van overgewicht met de BCS: body condition score
* Onze paraveterinaire assistentes doen een intake en voeren alle gegevens in het afvalprogramma in.

Dit programma bestaat uit:
1. Aanpassen van de voeding (energieopname maar ook de manier van voeden)
2. Verhogen van de hoeveelheid lichaamsbeweging
3. Veranderen van de manier van omgaan met het dier (gedrag/levenswijze, leefomgeving.

* U krijgt meteen uitleg over het begeleidingsprogramma en een berekening van de hoeveelheid voer die u uw dier mag geven.
* We maken samen vervolgafspraken voor elke 2-3 weken gedurende drie maanden om te controleren hoe het gaat met het afvallen.
* U krijgt bij ieder bezoek een leuk presentje voor uw dier.
* U ontvangt 50% korting op uw eerste zak Satiety Diet van Royal Canin. Dit voer kan een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond gewicht.
* Ook na het programma hopen we dat uw huisdier een gezond gewicht houdt. Hiervoor krijgt u tips en u blijft natuurlijk altijd welkom om uw dier te komen wegen.

Maak snel een afspraak voor het eerste bezoek!

Osteopathie, fysiotherapie en acupunctuur voor uw dier

zwemmende-hond

Onder ‘de beste zorg’ verstaan we bij Dier en Dokter ook zo compleet mogelijke zorg. Daarom werken we samen met artsen die uw dier ook acupunctuur, fysiotherapie en osteopathie kunnen geven.

Wies de Haan kan uw huisdier behandelen met acupunctuur en Chinese massage Tui-na. De belangrijkste toepassingsgebieden zijn ziektebeelden waarbij verschijnselen als ontsteking, pijn, verlamming of stress een rol spelen. Niet alleen bewegingsklachten, maar ook problemen met immuniteit - zoals allergische huidaandoeningen of astma -, gedragsproblemen als angst en agressie, of ouderdomskwaaltjes als spierzwakte en incontinentie. Klik hier voor meer informatie.

Osteopathie is een veilige manuele behandelvorm die zich richt op functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels. Bij honden is osteopathie zinvol bij bijvoorbeeld artrose. Ook bij verklevingen, terugkerende problemen met organen, zoals diarree, obstipatie, problemen met loopsheid en sommige gedragsproblemen kan osteopathie ondersteuning bieden. Wij werken samen met dierenarts en –osteopaat Aafke Wuite. Klik hier voor meer informatie. 

Fysiotherapeut Marcel Nijland helpt honden – en in mindere mate katten - met gerichte oefening, massage en het toedienen van 'fysische prikkels' bij hun herstel na bijvoorbeeld een operatie of bij aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals hernia's, spondylose en lumbo-sacrale instabilieit. Klik hier voor meer informatie. 

Dier en Dokter Gezondheidsplan

pet-plan

Met het Dier en Dokter Gezondheidsplan, aangesloten bij de Pet Health Club, blijft uw dier in topconditie en bespaart u bovendien flink op de normale jaarlijkse kosten voor het welzijn van uw hond of kat én bij spoedconsulten. U kunt altijd lid worden, het maakt niet uit hoe oud uw dier is. De gezondheid van uw dier staat bij ons echt voorop.

Op de gezondheid van je huisdier bezuinig je niet. Wel op de kosten! Een dier met een goede conditie loopt minder risico op ziektes en aandoeningen, bijvoorbeeld aan de gewrichten. Het behandelen van een ziek dier kan bovendien behoorlijk kostbaar zijn. Door kwalen zo vroeg mogelijk op te sporen, kun je de kosten in de hand houden en heeft uw dier bovendien minder last van pijn en ongemak.

Hoe werkt het?
Als lid van het Dier en Dokter Gezondheidsplan betaalt u maandelijks een vast laag bedrag. Daar krijgt u veel voor terug:
• 10% korting op regulier consult
• Gratis halfjaarlijkse gezondheidscheck
• Jaarlijkse vaccinaties (cocktail hond, cocktail kat)
• 10% korting op aanvullende vaccinaties (zoals rabiës, kennelhoest, lyme disease, bordetella voor de kat)
• 20% korting op spoedconsulten (avond en weekend)
• Vlooienbehandeling voor een heel jaar (4 x per jaar 1 tablet of 12 keer een pipet) 
• Wormbehandeling voor een heel jaar  (4x per jaar)

En ook nog eens het hele jaar door:
• Gratis nagels knippen
• Gratis gebitscontroles
• Gratis gewichtsbegeleiding
• Tot 20% korting op voeding (10/+1 spaarkaart en 10% extra abonnementskorting)
• 10% korting op intern bloedonderzoek
• 10% korting op castratie/ sterilisatie
• 50% korting op microchip
(Kortingen niet in combinatie met andere acties)

Door het jaar heen zijn er extra acties exclusief voor leden. Uw voordeel kan oplopen tot ruim 200 euro per jaar.

Prijzen

Kat <7,5 kg: € 13,50 per maand
Kat >7,5 kg: € 16,50 per maand
Hond 0-5kg: € 14,50 per maand
Hond 5-10kg: € 16,50 per maand
Hond 10-25kg: € 18,50 per maand
Hond 25-40kg: € 22,50 per maand
Hond 40-60kg: € 24,50 per maand
Hond > 60m kg: € 29,95 per maand


Meedoen is simpel
U hoeft alleen het inschrijfformulier in te vullen aan onze balie. Er zijn geen inschrijfkosten. U tekent alleen een formulier voor de maandelijkse afschrijving via de bank. Na een jaar kunt u het abonnement desgewenst weer stopzetten.

Nieuw vaccin tegen Lyme

teek

Het is nog steeds tekenseizoen. Gebeten door een teek? Als het gebied rondom de tekenbeet rood wordt, gaat zwellen of er een kring omheen verschijnt, dan kan er sprake zijn van besmetting met de ziekte van Lyme (Borreliose). Een ziekte die voor mens en dier zeer schadelijk kan zijn. Voor de hond is er sinds kort een vaccin dat beschermt tegen Lyme. 

Besmetting 
Nadat een teek een hond heeft gebeten duurt het nog ongeveer 48 uur voordat deze de hond kan besmetten met Lyme. Teken moeten dan ook zo snel mogelijk verwijderd worden. De meest veilige methode is met een tekentang.

Behandeling
Een dier met de ziekte van Lyme wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk start. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan.

Naast snelwerkende producten tegen teken, is er nu ook een vaccinatie tegen Lyme. Dit vaccin voorkomt de overdracht van Lyme via de teek naar de hond. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende voor twaalf maanden bescherming.

Meer weten over Lyme? Klik hier 

Sophia Noodsticker

sophia-noodsticker

Stel: er breekt thuis brand uit, er wordt ingebroken of u moet met spoed naar het ziekenhuis. Zelf kunt u rekenen op hulpdiensten, maar huisdieren worden vaak vergeten. De Sophia NoodSticker op uw voordeur waarschuwt brandweer, politie en ambulance dat er huisdieren (alleen) aanwezig zijn in uw huis.

De sticker is ontwikkeld door de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, een van de oudste dierenbeschermingsorganisaties van Nederland. Op www.noodsticker.nl kunt u twee gratis stickers bestellen. U betaalt alleen Є 1,50 verzendkosten.


Flexadin verlicht bij artrose

dog-jumping

Net als mensen krijgen ook honden slechtere en pijnlijke gewrichten als ze ouder worden. Artrose of gewrichtsslijtage kan voorkomen in alle gewrichten. Grotere hondenrassen zijn er gevoeliger voor, maar elke hond of kat kan er last van krijgen. Overgewicht verergert de klachten. Het juiste dieet, lichte oefeningen en eventueel een pijnstiller verminderen de klachten juist.

Bij Dier en Dokter verkopen we sinds kort voedingssupplementen van Flexadin ter ondersteuning van de gewrichten van honden en katten. De smakelijke, zachte Flexadin-brokjes mengt u door het voer of u geeft ze als smakelijk extraatje. De beste resultaten bereikt u met continue ondersteuning. Daarom hebben we nu een aantrekkelijke actie.

Spaaractie voor gratis verpakking

De voorzijde van elke verpakking van Flexadin bevat een sticker. Koopt u bij ons een pakje, dan plakken we de sticker op de spaarkaart. met een volle kaart met vijf stickers krijgt u een verpakking Flexadin gratis. 

 

Pup met aangeboren hartafwijking gered door operatie

drentsche-pup180x180

Onlangs kregen we in onze praktijk een pup met hartruis. Een hartecho bracht de oorzaak aan het licht: een persisiterende ductus arteriosis, afgekort PDA.

Hoe ontstaat dit? Voor de geboorte gaat het bloed via een apart bloedvat rechtstreeks van de longslagader naar de aorta. Na de geboorte hoort dit bloedvat zich te sluiten, zodat het bloed volledig door de longen gaat. Bij een PDA blijft deze verbinding echter ook na de geboorte in tact. Hierdoor ontstaat een overbelasting van de linkerkant van het hart. Zeventig procent va de dieren met deze afwijking overlijdt in het eerste levensjaar.

Door een operatie in de borstkast hebben wij de PDA kunnen afsluiten. Het bloed loopt nu weer de volledige bloedbaan door. De hartruis is verdwenen en de pup heeft gelukkig een volledig normale levensverwachting.

openhart-operatieNieuw: dentaal röntgenapparaat

rontgen-tanden180x180

In onze praktijk in Helmond werken we sinds kort met een dentaal röntgenapparaat. Via een camera op een rijdend statief kunnen we daarmee foto’s maken van de mondholte, kiezen en het wortelkanaal van uw kat of hond. Net als bij de gewone tandarts, krijgen ook dieren een filmpje in hun bek, waarna de foto wordt gemaakt. Dit gebeurt onder volledige narcose, omdat het dier helemaal stil moet liggen.

De foto is direct te zien op een computermonitor. De röntgenfoto’s worden gebruikt bij onder andere een botbreuk, bij FORL, Parodontitis, zwellingen of gezwellen in de mondholte, maar ook om bij een ontbrekende tand of kies te zien of er mogelijk een deel van de wortel is achtergebleven of om te zien of er nog een kies moet doorkomen. Klik hier voor meer info over de gebitsverzorging van uw hond of kat.

Dier en Dokter Mierlo katvriendelijke praktijk

news-katvriendelijk

Hondenliefhebbers weten al lang dat hun huisdier een streepje voor heeft bij Dier en Dokter. Maar onze praktijk in Mierlo is nu ook een van de meest katvriendelijke in de regio. De wachtkamer heeft een eigen kattendeel, waar katten vanaf een verhoging alles in de gaten kunnen houden en niet bang hoeven te zijn voor rondsnuffelende honden.

In de aparte opname- en spreekkamer voor katten worden feromonen via de lucht verspreid, waardoor katten minder stress ervaren. En uiteraard zijn alle dierenartsen van Dier en Dokter thuis in de geneeskunde voor katten, maar onze dierenarts Ilvy Beun heeft zich hier zelfs volledig op toegelegd. Lees meer


Dier en Dokter beloont dierenvrienden met korting

news_dierenvrienden

Bent u een tevreden klant van Dier en Dokter en gunt u ook de huisdieren van uw vrienden onze zorg? Of kent u iemand die klant is bij Dier en Dokter en wilt u ook wel eens voordelig kennismaken met onze diervriendelijke klinieken? Maak dan gebruik van onze dierenvriendenactie en ontvang allebei een aantrekkelijke korting van € 10 op het eerst(volgende) consult.

Bij de vestigingen van Dier en Dokter in Helmond en Mierlo kunt u actiekaartjes ophalen. Die bestaan uit twee delen: één voor de vaste klanten en één voor nieuwe klanten. Als klant van Dier en Dokter vult u de ene helft in en de andere helft geeft u aan een vriend. Wanneer uw vriend naar een eerste consult komt in een van onze praktijken, dan ontvangt hij of zij direct € 10 korting op de rekening. Komt u daarna zelf weer voor een consult met uw huisdier, dan krijgt ook u direct € 10 korting op het totaalbedrag.

U kunt ook hier de Friend2Friend-kortingsbonnen downloaden.