Uw konijn gezond met nieuw vaccin.

Wellicht niet zo algemeen bekend, maar ook bij konijnen komen gevaarlijke virusziekten voor: VHD en myxomatose. Deze virusziektes hebben bijna altijd een dodelijke afloop. Zeker in het voorjaar is het risico op besmetting groot. Er bestaat geen geneesmiddel tegen deze ziekten, u kunt alleen preventief laten inenten. Dier en Dokter gebruikt een vaccin waarbij maar één maal per jaar hoeft te worden ingeënt. Tegen de nieuwe variant RHD2 moet wel 2 x per jaar worden gevaccineerd.

Myxomatose
Myxomatose is een ernstige, vaak dodelijke ziekte bij konijnen. Het wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan de pokkenvirussen. Het myxomatose virus wordt overgebracht door stekende insecten, vooral muggen en steekvliegen maar ook vlooien. Er bestaat ook een vorm die door direct contact wordt overgebracht.
Een konijn dat getroffen is door myxomatose krijgt zwellingen bij de ogen, mond en anus. Daarna ontstaan bulten op de oren, bij de mond en op de rug: de myxomen. Vervolgens krijgt het konijn longontsteking en zal het uiteindelijk bijna altijd sterven. Bij de vorm die door direct contact wordt overgedragen zijn nauwelijks huidzwellingen te zien; wel ontstaan er rode, gezwollen ogen en vooral problemen met de ademhaling.

RHD/VHD (ook wel VHS genoemd)
Is een dodelijke virusziekte die voorkomt bij konijnen. VHD staat voor Viral Haemorrhagic Disease. VHD is erg besmettelijk en wordt overgebracht door direct contact, door besmet materiaal zoals bodembedekking, hokken, geplukt gras, via vogels of zelfs via schoenzolen, en door stekende insecten zoals vlooien en muggen. Het wordt uitgescheiden in de urine en ontlasting. Het virus kan lang overleven op schoenen of kleding bij kamertemperatuur en is bestand tegen vorst.

VHD is een snel verlopende ziekte die vrijwel altijd dodelijk is. Het virus veroorzaakt een leverinfectie met als gevolg inwendige bloedingen in allerlei organen, vooral in de longen, lever en darmen. Binnen 1 tot 2 dagen na infectie wordt het konijn stilletjes en stopt met eten. Het dier kan benauwd worden, diarree of verstopping krijgen en het krijgt soms koorts. Al snel overlijdt het konijn, soms krijgt het daarbij epileptische aanvallen of een bloedneus en schreeuwt het. Soms zijn er geen symptomen te zien en is het konijn ineens dood. Sommige konijnen vertonen een subacute of chronische vorm, waarbij de dieren meestal na een of twee weken overlijden aan leverfalen. Konijnen jonger dan zes tot acht weken zijn doorgaans niet vatbaar voor deze ziekte.

RHD2
RHD2 is een nieuwe variant van dit virus. De jaarlijkse enting die wij gebruiken is tegen myxomatose en de klassieke RHD (ook wel RHD1 genoemd) biedt géén bescherming tegen RHD2. Het advies is om uw konijnen zeker met de vaccinatie Nobivac Myxo-RHD, te laten enten en nu dus ook voor de RHD2. De vaccinaties kunnen tegelijk worden gegeven.

Bij ons in de praktijk zijn er nog geen RHD2 konijnen gezien of opgemerkt. Maar op het moment maakt het RHD2-virus in onze omgeving (Rosmalen, Geldrop waar we bericht van hebben gekregen) en in andere delen van ons land (o.a. Gelderland) slachtoffers. 

Vaccin
Wij hebben een vaccin in onze praktijk dat 1 jaar werkzaam is, dit mag gegeven worden vanaf 10 weken leeftijd.
Heeft u uw konijn nog niet laten enten tegen het RHD2-virus dan kunt u hiervoor bij ons een afspraak maken.

Voordelig enten

De hele maand april kunt u uw konijn(en) tegen gereduceerd tarief laten vaccineren tegen deze dodelijke ziekten. (Op afspraak) Al deze vaccinaties zijn nu 1 jaar geldig.