Castratie vrouwtjeskonijn

Vechtende vrouwtjes
Vrouwtjes hebben net als mannetjes territoriumdrift en dominantiebepaling. Vaak gebeurt dit bij hen als ze zo’n vijf maanden oud zijn. Het gaat er meestal niet zo heftig aan toe als bij mannetjes, maar er kan van tijd tot tijd toch een gevecht losbarsten. Kunnen ze elkaar niet voldoende ontlopen, dan kan dit leiden tot flinke wonden.

Sproeien
Ook vrouwtjes kunnen sproeigedrag vertonen en overal territoriale keutels achterlaten. Daarnaast is ook bij hen verliefd gedrag naar de mens en bijten in enkels mogelijk.

Scheiden
Als problemen gesignaleerd worden zoals angst van het ene konijn voor het ander, of steeds snauwerig uitvallen en bijten, kunnen twee vrouwtjes het beste direct gescheiden worden. Wanneer de spanningen zo groot zijn worden dat er echte gevechten geleverd worden, en de konijnen elkaar behoorlijk verwonden, is het namelijk niet waarschijnlijk dat de relatie weer goed komt. Vóór die tijd moet al ingegrepen zijn.

Castreren voor het tweede jaar
Vrouwtjes kunnen vanaf zes maanden worden gecastreerd. Na de castratie duurt het nog even voordat de hormonen verdwenen zijn. Hou uw konijnen nog wel even apart ons advies is 2-3 weken, maar zorg wel dat ze elkaar door het gaas kunnen aanraken. Dit is ook beter voor de wondgenezing. U kunt ze in die periode ook onder toezicht wel even bij elkaar laten.   

Baarmoederkanker voorkomen door castratie
Heeft u geen plannen om uw konijn een nestje te laten krijgen? Dan is castratie zeker aan te raden, om het risico op baarmoederhalskanker en baarmoederontsteking te verkleinen. Dit risico begint na het tweede jaar, en loopt met de jaren op. Op de leeftijd van zes of zeven jaar heeft een vrouwtje 75% kans om baarmoederhalskanker en of -ontsteking te krijgen.