Castratie

Vanaf 3,5 maand zijn konijnen seksueel rijp en kunnen zich voortplanten. Met vijf maanden komen ze in de puberteit. De verhalen over de vruchtbaarheid van konijnen zijn maar al te waar. Om uw populatie konijnen binnen de perken te houden, is het zinvol uw konijn – mannetje of vrouwtje – tijdig te laten castreren. Dit heeft ook voordelen op het gebied van gedrag en gezondheid. Dit is verschillend voor mannetjes en vrouwtjes.

Niet te vroeg castreren
Tijdig castreren is met vijf of zes maanden. Liever niet eerder, omdat de geslachtshormonen belangrijk zijn voor de botopbouw. Na een half jaar is een konijn uitgegroeid en kunt u veilig laten castreren, het is daarom beter een konijn eerst te laten uitgroeien.

Let op: een konijn mag beslist nooit vasten voor een operatie. De reden waarom andere huisdieren nuchter moeten zijn voor een operatie, is om braken te voorkomen. Maar een konijn kan niet braken. Hij moet altijd voedsel in zijn darmen hebben, zodat die in beweging blijven laat uw konijn daarom gewoon tot 2-4 uur voor de operatie (liefst voornamelijk hooi) eten.

Warmte
Tijdens de operatie ligt uw konijn op een warmtematje. Een konijn dat onder narcose is geweest, is niet in staat zijn lichaamstemperatuur te regelen. Daardoor ontstaat het gevaar op onderkoeling. Uw konijn kan daardoor in een fatale shock komen. Houd uw konijn daarom na een operatie de eerste tijd binnenshuis, op een warme plek met een kruik.

Eten en drinken
Let op of uw konijn binnen twaalf uur na de operatie weer gaat eten en drinken. Een konijn dat niet binnen 24 uur na de operatie voedsel in de darmen krijgt, raakt in de problemen. U kunt uw konijn eventueel met een spuitje wat water geven als het niet zelf gaat drinken. Dit helpt bij een snellere afvoering van de narcosestoffen. Bied uw konijn regelmatig voedsel aan. Als het konijn tussen 12 en 24 uur na de operatie nog niets eet, spuit dan regelmatig een beetje vloeibare voeding in de bek. Als het konijn zelf hooi gaat eten komt het allemaal goed en is dwangvoeren niet meer nodig. 

Castratiedagen: castreren met korting
Door uw dier te laten castreren tijdens onze castratiedagen profiteert u van een lager tarief, doordat we dan heel efficient kunnen werken. U brengt uw hond 's morgens naar onze praktijk en kunt hem of haar in de loop van de dag weer ophalen. Bij teefjes voeren we de meeste castraties uit via laparoscopie (kijkoperatie), omdat dit het minst belastend is voor uw dier. U kunt bij onze assistentes een afspraak maken voor de castratiedagen.

* In Mierlo zijn de castratiedagen op maandag, dinsdag en donderdag.

* In Helmond zijn de castratiedagen op dinsdag en vrijdag.  

Liever op een andere dag castreren? Dat kan natuurlijk. U betaalt dan wel een toeslag.