Konijnen

Het konijn behoort tot de haasachtigen en niet, zoals veel mensen denken, tot de knaagdieren. Het verschil zit hem in de stifttandjes die achter de boven snijtanden van het konijn staan. Knaagdieren hebben deze stifttanden niet.

Konijnen zijn sociale dieren, maar als twee vreemde konijnen bij elkaar komen, dan moeten ze wel vaak aan elkaar wennen. Klikt het niet meteen, dan kunnen ze flink vechten. Dier en Dokter geeft u tips om konijnen te koppelen, zoals dat in vaktermen heet.
Dat heeft overigens niets te maken met het fokken van een nestje. Koppelen gaat zelfs makkelijker als de betrokken konijnen gesteriliseerd of gecastreerd zijn.

Wilt u weten hoe u zo lang mogelijk plezier van uw konijn kunt hebben? Dier en Dokter geeft tips voor de juiste voeding, de noodzaak van inenten en castratie.

Myxomatose
Myxomatose is een meestal dodelijke virusziekte, deze wordt meestal overgebracht via muggen en andere stekende insecten zoals vlooien of via direct contact. Een konijn met myxomatose heeft ontstoken, gezwollen oogleden en eveneens zwellingen rond de neus, bek, anus en aan de oorschelpen. Het konijn zal in de meeste gevallen snel overlijden.

RHD/ VHD
VHD staat voor Viral Hemorrhagic Disease en wordt ook wel VHS of RHD genoemd (Viraal Haemorragisch Syndroom). Het is een zeer besmettelijke ziekte die wordt overgebracht via insecten, direct contact maar ook via besmet materiaal of zelfs schoenzolen. Het veroorzaakt interne bloedingen. Soms is er uitwendig niks aan het konijn te zien en gaat het dier ineens dood, in andere gevallen wordt het konijn in korte tijd erg ziek en sterft vaak met een schuimachtige bloedneus.

RHD2
RHD2 is een zeer besmettelijke ziekte waarbij het konijn soms (acute) benauwdheid, koorts, bloedingen of neurologische verschijnselen vertoont waarbij na vaak helaas sterfte opvolgt. Vaak is dit niet het geval en sterft het konijn zonder voorafgaande verschijnselen. Daarnaast kan bij RHD2 een meer chronisch ziektebeeld gezien worden waarbij het konijn gedurende langere periode algemeen ziek kan zijn.

 Wij werken op afspraak.