Gebitsverzorging

Tandsteen
Donkere aanslag op het gebit noemen we tandsteen. Tandsteen bestaat uit voedselresten, bacteriën en zouten uit het speeksel. Het zit op het glazuur van de tanden, vooral bij de overgang van tand en tandvlees. De bacteriën zorgen voor ontstoken tandvlees en een steeds groter wordende holte tussen tand en tandvlees. Na verloop van tijd wordt ook het bot aangetast. Uiteindelijk trekt het tandvlees zich terug en laten tanden en kiezen los. Naast het ongemak van een slecht gebit, bestaat er ook een gezondheidsrisico. Bacteriën kunnen vanuit de tandplak, via het ontstoken tandvlees, het lichaam binnendringen met een groot risico op hart-, lever- en/of nierziekten.

Herkennen
Vaak is een stinkende adem het enige wat opvalt. De ontsteking veroorzaakt pijn, maar veel dieren lossen dit op door minder snel te eten, aan één kant te kauwen of het voedsel in één keer door te slikken.

Behandeling
In het beginstadium is tandplak zacht en kan het gewoon worden weggepoetst. Hard tandsteen moet onder narcose met een speciaal apparaat worden weggehaald. Vooraf krijgt uw kat een injectie met een antibiotica en een pijnstiller. Ook sluiten we uw kat aan op zuurstof. Tanden en/of kiezen die los zitten, halen we weg. Om grote afwijkingen onder de tandvleesrand in beeld te brengen, maken we zo nodig aanvullende dentale rontgenfoto’s tijdens de behandeling. Na het reinigen wordt het gebit gepolijst om het oppervlak glad te maken. Ook de holtes worden gereinigd.  
Na afloop krijgt u advies over eventueel aangepaste voeding voor het dier.

Voorkomen
Voedsel: u kunt uw kat tandvriendelijke brokken of extraatjes geven die het gebit tijdens het eten reinigen. Vraag naar deze producten bij de assistente.