Teken

Teken zijn vooral bekend door het feit dat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Het is dan ook belangrijk een tekenbesmetting bij dier én mens te voorkomen. In andere landen komen hele schadelijke tekensoorten voor, dus let ook goed op in het buitenland. Er is nu ook een nieuw, veilig vaccin om uw hond preventief in te enten tegen de ziekte van Lyme (Borreliose), klik hier voor meer informatie.

Problemen veroorzaakt door teken:

 • jeuk, irritatie
 • huidontstekingen
 • bloedarmoede
 • verschillende ziektes zoals lyme en babesiose


De belangrijkste ziekten die door teken op de hond worden overgedragen:

 • Babesiose: deze parasieten tasten de rode bloedlichaampjes aan en vernietigen deze. Daarom is bloedarmoede het meest voorkomende symptoom. Verdere symptomen zijn hoge koorts, koffiekleurige urine en geelzucht. Snel ingrijpen is noodzakelijk.
 • Ziekte van Lyme (Borreliose): de ziekte gaat gepaard met koorts, gebrek aan eetlust en lusteloosheid. Er kunnen ontstekingen in de gewrichten ontstaan. In latere stadia kunnen bovendien de organen beschadigd worden. De Ziekte van Lyme is niet overdraagbaar van huisdieren naar mensen.
 • Ehrlichiose: deze parasieten leven in witte bloedcellen. Dieren die acuut ziek worden, kunnen lijden aan hoge koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, opgezette lymfeklieren en bloedingen. Dieren die chronisch ziek zijn, vermageren en hebben een grotere neiging tot bloedingen.


teek2Hoe krijgt mijn hond teken en hoe zien ze eruit?
Teken zijn er het hele jaar, maar vooral tussen maart en november. Ze zien eruit als kleine zwarte spinnetjes, maar eenmaal volgezogen met bloed ziet u een klein bolletje. Ze kunnen verschillende kleuren hebben (zwart, grijs, bruin). Honden met een actief buitenleven hebben een grotere kans op besmetting. Teken komen vooral voor in struikgewas, hoog gras en lage bebossing. Zodra een hond daar doorheen loopt, laten de teken zich op de hond laten vallen en zuigen zich vast.


Teek verwijderen

Heeft uw dier een teek? Hoe eerder die wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op ziektes. U kunt teken verwijderen met een speciale tekentang. Daarmee verwijdert u de hele teek. Achtergebleven delen kunnen ontstekingen veroorzaken. 

Er zijn ook tekenbanden, sprays en pipetje die teken op afstand houden. Hoe verwijder je een teek? Bekijk de instructiefilm!

Voorkomen en bestrijden

 • Probeer gebieden te vermijden waarvan u weet dat er veel teken zitten.
 • Controleer uw hond na iedere wandeling, met name in het tekenseizoen.
 • Behandel regelmatig (ook in de winter!) om teken te voorkomen.
 • Controleer ook uzelf en kinderen als u in een risicogebied bent geweest!


Advies

Ons advies is om uw hond te beschermen met Vectra 3D, dit is een pipet die toedient op de huid. De werking van Vectra 3D is 4 weken. Ook hebben we een tablet die 3 maanden werkt tegen vlooien en Teken, Bravecto. Een ander alternatief is de Scalibor-tekenband (minimaal twee weken voor vertrek omdoen, werking is 6 maanden) De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten. Deze ziekten kunnen worden overgebracht als een teek zich langer dan 24 uur heeft vastgehecht in de huid.

Vaccineren
U kunt uw hond ook leten vaccineren tegen de ziekte van Lyme, lees hier meer over deze vaccinatie.