Gebitsverzorging

Tandsteen
Donkere aanslag op het gebit noemen we tandsteen. Dit komt vooral voor bij de hoektanden en de achterste kiezen van de bovenkaak. Tandsteen bestaat uit voedselresten, bacteriën en zouten uit het speeksel en zit op het glazuur van de tanden, vooral op de overgang van tand met het tandvlees. De bacteriën zorgen voor ontstoken tandvlees en een steeds groter wordende holte tussen tand en tandvlees. Na verloop van tijd wordt ook het bot aangetast. Uiteindelijk trekt het tandvlees zich terug en laten tanden en kiezen los. Naast het ongemak van een slecht gebit, bestaat er ook een gezondheidsrisico. Bacteriën kunnen vanuit de tandplak, via het ontstoken tandvlees, het lichaam binnendringen met een groot risico op hart-, lever- en/of nierziekten.

Herkennen
Vaak is een stinkende adem het enige wat opvalt. De ontsteking veroorzaakt pijn, maar veel dieren lossen dit op door minder snel te eten, aan één kant te kauwen of het voedsel in één keer door te slikken.

Behandeling
In het beginstadium is tandplak zacht en kan het gewoon worden weggepoetst. Hard tandsteen moet onder narcose met een speciaal apparaat worden weggehaald. Vooraf krijgt uw hond een injectie met een antbiotica en een pijnstiller. Ook sluiten we uw hond aan op zuurstof. Tanden en/of kiezen die los zitten, halen we weg. Om grote afwijkingen onder de tandvleesrand in beeld te brengen, maken we zo nodig aanvullende dentale rontgenfoto’s tijdens de behandeling. Na het reinigen wordt het gebit gepolijst om het oppervlak glad te maken. Ook de holtes worden gereinigd.  
Na afloop krijgt u advies over eventueel aangepaste voeding voor het dier.

Voorkomen
Poetsen: om er na de behandeling voor te zorgen dat het gebit schoon blijft – of om tandsteen van begin af aan te voorkomen – kunt u de tanden van uw hond poetsen met een speciale dierentandpasta. Gebruik nooit tandpasta voor mensen! Volg de poetsinstructie. Vraag ook gerust aan de assistente hoe u de tanden van uw hond het beste kunt aanpakken.

Voedsel: u kunt uw hond ook tandvriendelijke brokken geven die het gebit tijdens het eten reinigen. Zeker als het poetsen niet lukt, is dit een goed alternatief. Als extraatje kun je dagelijks een kauwbotje geven met een reinigende werking (Veggie Dent). Vraag naar deze producten bij de assistente.