Patellaluxatie

Patellaluxatie: ontwrichte knieschijf
Bij deze erfelijke aandoening, die bij veel (kleine) hondenrassen – en soms ook bij katten – voorkomt, schuift de knieschijf af en toe of zelfs continue naast het gewricht, waardoor het dier mank loopt. Typisch aan de aandoening is dat het dier, zonder dat het pijn lijkt te hebben, af en toe het pootje op tilt, om er dan enkele stappen later weer gewoon op te staan en te lopen. 

Behandeling
In de meeste gevallen kunnen we de diagnose stellen door de knie te bewegen. Zo nodig maken we ene foto om bijkomend letsel, bijvoorbeeld van de kruisband, uit te sluiten. De behandeling bestaat uit het uitdiepen van de groeve van de knieschijf (trochlear wedge/block osteotomie), het opspannen van zijdelingse bandjes van de knieschijf en het verplaatsen van de peesaanhechting van de knieschijf.

Herstel
De meeste dieren kunnen binnen twee weken weer goed op hun geopereerde pootje steunen. Opereren op vroege leeftijd heeft de voorkeur vanwege de structuur van de botten. Bij Dier en Dokter in Helmond hebben we voor een snel en voorspoedig herstel van uw dier een unieke waterbak.