Kruisbandletsel en TTA Rapid operatie

Kruisbandletsel is, samen met knieschijfluxatie, een van de meest voorkomende orthopedische aandoeningen bij honden. Een operatie is vrijwel altijd vereist. Meestal gaat het om de voorste kruisband die gedeeltelijk (dat noemen we ‘uitrafelen’) of geheel gescheurd is. Oorzaken kunnen zijn: gevoeligheid bij ras, de stand van de achterpoten, onverwachte bewegingen (trauma), zwaarlijvigheid of hormonale aandoeningen.

Kunststofband
Een kruisbandletsel dat niet chirurgisch wordt behandeld, kan leiden tot een vroege ontwikkeling van artrose. Bij kleine honden (en katten) brengen we meestal isometrisch een kunststofband aan rond het kniegewricht. Deze band neemt de functie van de kruisband over. Na gemiddeld 6-8 weken is het dier weer helemaal hersteld. Grotere honden (vanaf 15 tot 20 kilo) opereren we bij voorkeur met een TTA operatie: Tibial Tuberosity Advancement.


rontgen-knieband1


TTA operatie

Tijdens zo'n TTA-operatie ruimen we eerst de resten van de kruisband op en behandelen zo nodig de meniscus. Daarna plaatsen we een mal om de exacte locatie van de operatie. Door de mal boren we gaatjes en vervolgens plaatsen we een plaat, vork en kooi. Dit gebeurt met een trillende zaag, zodat spieren en zenuwen niet beschadigd kunnen worden. Het stukje bot wordt teruggeplaatst en de implantaten worden bevestigd met schroeven. Daarna hechten we de wond met oplosbaar draad.

rontgen-knieband2

Controle en revalidatie
Het herstel verloopt snel. Na enkele dagen kan uw hond zijn poot al weer goed gebruiken. Na acht weken controleren we of de zaagsnede goed geneest. Bij Dier en Dokter in Helmond hebben een unieke waterbak voor een snel en voorspoedig herstel van uw dier.