Groeipijn

Groeipijn (enostosis) komt voor bij honden jonger dan anderhalf jaar. Daarna gaan de klachten vanzelf over. Snelgroeiende, grote hondenrassen, zoals de Duitse herder, maar ook de Engelse en Franse Bulldog hebben relatief vaak last van groeipijn.

Symptomen
De symptomen, die beginnen als het dier vier tot zes maanden oud is, zijn mank lopen en pijn. Daarnaast kan het dier ook koorts krijgen en slecht eten. De symptomen kunnen lijken kunnen op ernstige aandoeningen als heup- of elleboogdysplasie of vergiftiging. Daarom is het belangrijk om eerst alle andere mogelijke oorzaken van de pijn en het kreupel lopen uit te sluiten. Groeipijn kan bovendien ook samen met andere afwijkingen voorkomen.

Oorzaak
Het beenvlies dat om het bot heen ligt, zorgt voor het overbrengen van spierkracht op het bot en voor de groter wordende diameter van het bot in de groei. Dit vlies bevat veel zenuwen is daardoor het gevoeligste deel van een bot. Bij een hond in de groei gebeurt er heel veel in het bot. De bloedvaten groeien en moeten daardoor ook door een groter kanaal. Is dit kanaal te klein dan komt er uiteindelijk te veel druk op het beenvlies, dat daardoor loslaat. Dat is zeer pijnlijk, zeker bij beenvlies in de buurt van een spieraanhechting. De pijn doet zich vaak voor bij scheenbeen en ellepijp. Dit is groeipijn.

Behandeling
Tijdens het onderzoek kijkt de dierenarts of er in de pijnlijke gewrichten geen andere afwijkingen te vinden zijn. Ook maakt hij een röntgenfoto. Bij groeipijn is vaak een verdichting van het merg zichtbaar en verdikkingen van de schors in het bot. De behandeling bestaat uit een aangepast bewegingsschema in combinatie met onstekingsremmers/pijnstillers.

Preventie
Het ontstaan van groeipijn kunt u beïnvloeden uw pup goede voeding te geven voor snelgroeiende rassen. Er is een directe relatie met voeding met een verkeerde verhouding calcium en vitamine D. Dier en Dokter kan u hierin adviseren.