Artrose

Artrose of slijtage kan in alle gewrichten voorkomen. Als slijtage eenmaal begonnen is, dan kan dat niet worden teruggedraaid. Wel kunnen we de snelheid van de slijtage beïnvloeden. De botdelen van een gewricht zijn bekleed met kraakbeen en worden bij elkaar gehouden door banden en het gewrichtskapsel. Kraakbeen is heel glad. Door een soort smeermiddel, gewrichtsvloeistof, kan het gewricht soepel blijven bewegen.

Oorzaken
Het kraakbeen kan worden beschadigd door een trauma (bijvoorbeeld na een ongeluk), door een ontsteking of door aangeboren afwijkingen, zoals heup- of elleboogdysplasie. In een gezond gewricht is er evenwicht tussen de afbraak door belasting en de aanmaak van een matrix door chondrocyten. Raakt dit evenwicht verstoord, dan is het gewricht minder goed gesmeerd en breekt het kraakbeen sneller af. Daardoor wordt het kraakbeen steeds slechter.

Hoe merkt u dat uw dier last heeft van artrose?
In het begin vooral doordat hij wat stijf opstaat na een periode van rust. Na een paar stappen mank lopen lijkt het dier er geen last meer van te hebben. Opvallend is dat na een actieve dag of wandeling die startkreupelheid sterker wordt. De stijfheid en pijn nemen toe naarmate de slijtage verergert. Het gewricht kan vaak niet meer helemaal gebogen of gestrekt worden en soms zit er te veel gewrichtsvloeistof in het gewricht. Soms is het kapsel gezwollen, maar het kan ook zij dat de botten verbreed aanvoelen. Na een uitvoerig onderzoek door de dierenarts, die op zoek gaat naar de oorzaak van de artrose, moet een röntgenfoto de diagnose bevestigen.

Behandeling
Artrose kan niet worden genezen, wel kan de slijtage worden afgeremd en kunnen symptomen worden geminimaliseerd. De aanpak bestaat uit:

  • aangepaste beweging: beweging is goed, zo lang die geen klachten oproept. Vermijd snelle draaiingen. Overbelasting kan worden voorkomen door de hond aan de lijn te nemen terwijl de begeleider jogt of fietst. Zwemmen is goed, maar zoek wel een plek waar uw hond makkelijk in en uit het water kan. Voorkom piekbelasting, kies voor dagelijkse, regelmatige beweging.
  • onstekingsremmers of pijnstillers: voor de kwaliteit van leven is het belangrijk dat uw hond zo min mogelijk last heeft van de pijn. De medicijnen (NSAID’s) nemen niet alleen de rechtstreekse irritatie van ontstekingen op de zenuwen weg, maar onderdrukken ook de reacties die leiden tot verergering van de artrose.
  • lichaamsgewicht beheersen: overgewicht zorgt voor onnodige extra belasting van de gewrichten. Doordat deze honden vaak minder bewegen, is afvallen lastig. Geef geen tussendoortjes en geef alleen het afgewogen gewicht voor die dag. De dierenarts helpt u graag met het afvallen van uw hond.
  • training/fysiotherapie: aquatraining biedt goede resultaten. Sterke spieren kunnen soms de relatieve overbelasting opvangen, zodat het gewricht minder wordt belast. De dierenarts kan een trainingsschema op maat opstellen. 

Operatie
Bij honden is het mogelijk de heup te vervangen door een kunststofgewricht, bij andere gewrichten kan dat niet. In zeker 85% van de gevallen verbetert een kunstheup de kwaliteit van leven sterk. Overleg met de dierenarts wat de mogelijkheden voor uw hond zijn.