Cardiologie

Onze praktijk beschikt over zeer uitgebreide onderzoeksmogelijkheden naar het functioneren van het hart. Dierenarts Vivienne Vanholder, member of the European Society of Veterinary Cardiology heeft zich middels Europese nascholingen (ESAVS) hier verder in bekwaamd.  

Vermoeden we een hartziekte dan kunnen we kiezen voor verschillende vervolgonderzoeken om te weten te komen of het hart daadwerkelijk de oorzaak voor de klachten is, hoe erg de ziekte van de hartspier is en of er medicatie nodig is om het hart van uw huisdier te ondersteunen.

Op onze praktijk worden ook fokdieren gecontroleerd op de aanwezigheid van aangeboren hartziektes. Dit in het kader van verschillende fokprogramma’s om te voorkomen dat deze problemen doorgegeven worden aan volgende generaties.

Echocardiografie
De praktijk beschikt over een zeer geavanceerd echografietoestel met doppler waarbij in het hart gekeken kan worden. Zo kunnen we de vorm en de functie van het hart bepalen. Eventuele aangeboren afwijkingen aan het hart zoals een gaatje tussen de kamers of een vernauwing van de longslagader kunnen op deze wijze worden opgespoord.

Electrocardiogram
Het zogenaamde hartfilmpje of ECG wordt gebruikt om ritmestoornissen in het hart op te sporen. Hierbij wordt uw huisdier op z’n zij geplaatst en via kabeltjes aangesloten op een apparaat dat de geleiding van stroom in het hart registreert. Problemen in deze geleiding en hieruit voortvloeiende ritmestoornissen kunnen zo worden opgespoord. Afhankelijk van de ernst van de ritmestoornissen kan uw huisdier hiervan ook klachten ondervinden, zoals bijvoorbeeld flauwvallen.

Röntgenologie
Door het maken van digitale röntgenfoto’s kunnen wij het hart en de longen van uw huisdier zeer nauwkeurig beoordelen. Zo kunnen we kijken of het hart vergroot is, of er zich vocht in de longen heeft opgehoopt en of er nog andere longproblemen aanwezig zijn.

Na het uitvoeren van deze onderzoeken kan tot de conclusie worden gekomen dat uw huisdier wel of geen hartziekte heeft en ook of uw huisdier daar op dit moment of eventueel in de toekomst medicatie voor nodig zal hebben. In enkele gevallen kan chirurgisch ingrijpen aangewezen zijn.

cardiologie_rontgen